Image

10 december 2020

Van EPC naar BENG: wat betekenen de nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw?

Author

Vivien Augustinus

op 10 december 2020

Van EPC naar BENG: wat betekent dit voor mij?

In feite zijn de nieuwe BENG-eisen  een aanscherping van de EPC-eisen, de energieprestatie-eisen die nu nog gelden. De EPC-waarde is een getal tussen 0 en 1, welke wordt berekend door het totale energieverbruik van een woning door het toegestane energieverbruik te delen. Deze waarde moet voldoen aan een door de overheid gestelde norm. Voor woningen is deze norm nu 0,4.

Vanaf 1 januari 2021 gelden de BENG-eisen in Nederland. Hiermee gaat ons land voldoen aan de internationale EPBD Recast (Energy Performance of Buildings Directive). De huidige EPC-berekening voldoet niet aan deze internationale richtlijn . Er was dus verandering nodig.

Daarnaast gaat isolatie een grotere rol spelen bij de BENG-eisen. De energiebehoefte kan worden beperkt door een woning goed te isoleren, wat de energieprestatie positief beïnvloedt. De overgang van EPC naar BENG heeft dus voor het milieu en de energieprestatie van woningen een positieve impact, maar dit betekent wel dat nieuwbouwprojecten de komende periode met een overgangsperiode te maken krijgen.

“Het is in de overgangsperiode mogelijk om een dubbele berekening te laten doen, omdat BENG gunstiger zou kunnen uitvallen dan EPC of andersom,” vertelt Roland Vereijken, die wel waarschuwt voor de omvang van zo’n calculatie. “Er komt heel wat bij de berekening kijken, dus als je er minder dan €500 mee kunt besparen, raad ik een dubbele calculatie af. Dan zou ik het zekere voor het onzekere nemen, en enkel de berekening laten uitvoeren die op het moment van oplevering relevant is.”

Wat verandert er precies voor de bouw?

Voor de architect veranderen door de nieuwe energieprestatie-eisen een aantal zaken in het ontwerpproces van een nieuwbouwwoning. “Zo gaan isolatie en de mogelijkheid tot koeling een grotere rol spelen bij de energieprestatie-eisen voor nieuwbouw. We gaan dus met de nieuwe BENG-eisen meer toewerken naar het voorkomen van opwarming,” legt Roland Vereijken uit.

“We gaan dus met de nieuwe BENG-eisen meer toewerken naar het voorkomen van opwarming.”

Het besef dat opwarming van het huis in de zomer voorkomen moet worden voor een optimale energieprestatie was er natuurlijk al, maar nu wordt het daadwerkelijk meegenomen in de berekeningen. Een goede zaak, volgens de architect.

De gevolgen voor mijn warmtepompsysteem

Voor gebruikers van een warmtepompsysteem als Volthera zijn de nieuwe BENG-eisen goed nieuws. Nieuwbouwhuizen moeten namelijk bij oplevering voldoen aan een minimale standaard van deze energieprestatie-eisen, wat betekent dat een Volthera-systeem altijd toepasbaar is in nieuwbouwwoningen. Hetzelfde geldt voor andere warmtepompoplossingen, zoals de buitenunit en een grondbron.

Dat gold overigens voor de EPC-eisen ook al, maar met de nieuwe BENG-eisen worden meer factoren meegenomen. Daardoor worden woningen op een andere manier gewaardeerd. “Als architect begeleiden we de klant daar natuurlijk zoveel mogelijk bij en leggen we uit wat de uitkomst betekent voor de woning,” benadrukt Roland Vereijken.

Dankzij de BENG-eisen en een ondersteunend architect als Franken Architectuur, ben je als woningeigenaar verzekerd van een rendabel systeem. Je woning is immers goed geïsoleerd, het huis voldoet aan de recente energieprestatie-eisen en het verwarmingssysteem werkt volledig duurzaam. “Het is goed dat de BENG-eisen ervoor zorgen het bewustzijn over energieprestatie nog steeds groeit,” vindt Roland Vereijken. “Zo zorgen we samen voor een duurzame toekomst.”

Een keuze maken voor jouw nieuwbouwwoning

Al met al is het voor het milieu een goede zaak dat er tegenwoordig niet meer met gas verwarmd mag worden, maar je zult als nieuwe woningeigenaar een keuze moeten maken voor een alternatief verwarmingssysteem

“Als architect zijn wij niet bepalend in deze keuze, maar ik vind dat we de taak hebben om voor- en nadelen van de diverse systemen te delen. Daarom adviseren we de klant om alle verschillende partijen te bezoeken, zoals de informatieavonden van Volthera . Zo kunnen woningeigenaren zelf bepalen wat ze belangrijk vinden.”

 

Het bekijken van de verschillende mogelijkheden en systemen kan helpen bij het maken van deze keuze. Wil jij het Volthera-systeem eens in het echt bekijken? Kom dan langs voor een demo in onze showroom ! Onze specialisten maken je graag wegwijs in de wereld van PVT. Wil je graag meer weten over EPC en BENG of heb je andere vragen over nieuwbouw? Onze specialisten staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden.