verkoopproces Volthera

Het PVT-systeem

Ontdek het PVT-systeem van Volthera

Bij huishoudens gaat duurzaamheid een steeds grotere rol spelen. We willen namelijk steeds meer onze woning verduurzamen en het gasverbruik reduceren. Voor nieuwbouwwoningen is dit al geen optie meer, zij mogen namelijk niet meer op het gasnet aangesloten worden. Het Volthera systeem is hier een goede oplossing voor. Maar wat is een PVT-systeem nou eigenlijk?

Volthera PVT-systeem

Met een Volthera PVT-systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar ook de woning en het tapwater wordt ermee verwarmd. Het dak krijgt dus een dubbelfunctie en er kan zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden.

Twee-in-een oplossing

De elektriciteit wordt opgewekt met PV-panelen. Bij PVT-panelen is er een collector achter het PV-paneel geplaatst die warmte onttrekken uit het zonnepaneel én de buitenlucht. De collectoren dienen als bron voor de warmtepomp, die de warmte vervolgens omzet in warmte voor ruimteverwarming en tapwaterverwarming in het boilervat. Een echte twee-in-een oplossing.

Het systeem zorgt zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater. Daarnaast is de bron, de collectoren achter de panelen, stil en onzichtbaar. Je ziet dan ook geen verschil tussen PVT-panelen en PV-panelen.

Toepassing

Het Volthera systeem is zowel voor bestaande als nieuwbouwwoningen toepasbaar. Het verschil is dat er bij nieuwbouwwoningen geen gas meer gebruikt kan worden, waardoor je uitkomt op een all-electric systeem. Bij bestaande woningen kan er nog wel gebruik gemaakt worden van gas. Daardoor is het mogelijk om een hybride systeem aan te schaffen die naast de CV-ketel werkt.

Componenten

Maar zoals de naam het al doet zeggen, is niet alleen het PVT-paneel onderdeel van het systeem. Om een zo efficiënt mogelijk systeem te realiseren, hebben wij een plug & play pakket samengesteld met onderdelen die optimaal met elkaar samenwerken. De hoofdcomponenten van het PVT-systeem zijn:

PVT-panelen

Een PVT-systeem kan natuurlijk niet zonder PVT-paneel. Een PVT-paneel ziet er hetzelfde uit als een PV-paneel. Maar er is wel degelijk een verschil, namelijk dat je met het Volthera PVT-paneel zowel elektrische als thermische energie (warmte) op kan wekken. Het PVT-paneel van Volthera is namelijk een zonnepaneel en zonnecollector in één (hybride). De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken namelijk energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht, welke als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp.

stille en onzichtbare bron

PV-panelen

Het PVT-systeem bestaat niet enkel uit PVT-panelen, maar ook uit zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd. Dit komt omdat de elektriciteitsvraag in de woning in de meeste gevallen hoger ligt dan de warmtevraag. De zonnepanelen die op het dak worden geplaatst vullen dit aan.

De warmtepomp

De collectoren achter het PV-paneel dienen als bron voor de Vaillant brine-warmtepomp. De warmtepomp presteert optimaal met een lage temperatuur afgiftesysteem in de woning. Tevens zorgt de warmtepomp ervoor dat het tapwater in het boilervat zo efficiënt mogelijk op de gewenste temperatuur wordt gebracht. De warmtepomp produceert net zo weinig geluid als een cv-ketel en wordt binnenshuis geplaatst.

Het boilervat

Deze is speciaal ontwikkeld om samen te werken met de lage temperatuur aanvoer vanuit de warmtepomp. Hierdoor kan het tapwater zo efficiënt mogelijk op de gewenste temperatuur gebracht worden. Het boilervat is onderhoudsvrij en uitgevoerd in RVS.

De omvormer en power optimizers

In grote lijnen zorgt een omvormer voor het omzetten van zonne-energie in bruikbare elektriciteit waardoor jij je apparaten in je woning kan inschakelen. Bij het Volthera systeem gebruiken we enkel de omvormers van SolarEdge. Deze hebben als voordeel dat de prestaties van elk afzonderlijk paneel geoptimaliseerd worden. Dit komt door de power optimizers, die achter ieder paneel worden geplaatst. De power optimizers zorgen ervoor dat het zonnepaneel intelligenter wordt, waardoor er tot wel 25% meer opbrengst gegenereerd kan worden. Daarnaast wordt er mismatch voorkomen. Dus bij bladval, vogelpoep of vervuiling op het paneel, wordt enkel de opbrengst van het desbetreffende paneel beïnvloed.

Ontdek Volthera

Kom meer te weten over Volthera, wat je van ons kan verwachten en hoe het systeem gedurende de verschillende seizoenen werkt. Maak kennis met Volthera!

Voordelen van het systeem

Je woning met één systeem voorzien van elektriciteit en warmte is natuurlijk al een groot voordeel, maar het systeem heeft nog meer voordelen.

 • Volthera PVT-panelen vervangen de buitenunit of grondbron, welke nodig is voor een warmtepomp
 • Volthera PVT-panelen wekken ook thermische energie op als het onder nul graden Celsius is (tot -8 °C), als de zon niet schijnt en zelfs als er sneeuw ligt
 • Onzichtbare en stille energiebron
 • Geïntegreerde moduleoptimalisatie maakt elke configuratie mogelijk
 • Je hebt maar één omvormer nodig voor zowel PV- als PVT-panelen
 • De omvormers van SolarEdge beschikken over SafeDC. Dit wil zeggen dat de DC-spanning automatisch naar een veilig niveau schakelt wanneer de netspanning is ingeschakeld. Dit geeft maximale veiligheid voor installateurs, onderhoudspersoneel, brandweer en natuurlijk jouw woning
 • Het systeem heeft een esthetisch design en hoogwaardige materialen
 • Volthera panelen vervangen de buitenunit of grondbron benodigd voor een warmtepomp
 • Eén portaal voor inzicht in opbrengsten (zowel elektrisch als thermisch)

Technische gegevens

Technische gegevens Volthera systeem

Wil je meer weten over de technische gegevens van het Volthera systeem?

Wil je meer weten over het systeem?

Meld je dan aan voor de live webinar. Benieuwd of deze twee-in-een oplossing een slimme keuze is voor jouw woning? Tijdens het live webinar (45 minuten) voor nieuwbouw of bestaande bouw vertellen we:

 • Hoe het systeem precies werkt;
 • Welke subsidies van kracht zijn op Volthera;
 • Hoe het systeem werkt bij verschillende weersomstandigheden.