verkoopproces Volthera

Het PVT-systeem

Ontdek het Volthera PVT-systeem

Bij huishoudens gaat duurzaamheid een steeds grotere rol spelen. We willen namelijk steeds meer onze woning verduurzamen en het gasverbruik reduceren. Voor nieuwbouwwoningen is dit al geen optie meer, zij mogen namelijk niet meer op het gasnet aangesloten worden. Het Volthera systeem is hier een goede oplossing voor. Maar wat is een PVT-systeem nou eigenlijk en wat is het verschil tussen een PV-paneel(zonnepaneel) en een PVT-paneel?

Volthera PVT-systeem

Met een Volthera PVT-systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar ook de woning en het tapwater wordt ermee verwarmd door middel van een warmtepomp. Het dak krijgt dus een dubbelfunctie en er kan zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden.

PV en PVT: het verschil

Wat is het verschil tussen PV-panelen en PVT-panelen? Met PV-panelen, ook wel zonnepanelen genoemd, kun je elektriciteit opwekken. Het PVT-paneel heeft naast het opwekken van elektriciteit nog een extra functie. Bij PVT-panelen is er namelijk een collector achter het PV-paneel geplaatst die warmte onttrekt uit het zonnepaneel én de buitenlucht. De collectoren dienen als bron voor de warmtepomp, die de warmte vervolgens omzet in warmte voor ruimteverwarming en tapwaterverwarming in het boilervat. Een echte twee-in-een oplossing.

Het systeem zorgt zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater. Daarnaast is de bron, de collectoren achter de panelen, stil en onzichtbaar. Je ziet dan ook geen verschil tussen PVT-panelen en PV-panelen.

Toepassing: bestaande woning of nieuwbouw?

Het Volthera systeem is zowel voor bestaande als nieuwbouwwoningen toepasbaar. Het verschil is dat er bij nieuwbouwwoningen geen gas meer gebruikt kan worden, waardoor je uitkomt op een all-electric systeem. Bij bestaande woningen kan er nog wel gebruik gemaakt worden van gas. Daardoor is het mogelijk om een hybride systeem aan te schaffen die samen met de CV-ketel werkt.

Waaruit bestaat het PVT-systeem?

Maar zoals de naam het al doet zeggen, is niet alleen het PVT-paneel onderdeel van het systeem. Om een zo efficiënt mogelijk systeem te realiseren, hebben wij een totaalpakket samengesteld met onderdelen die optimaal met elkaar samenwerken. De hoofdcomponenten van het PVT-systeem zijn:

PVT-panelen

Een PVT-systeem kan natuurlijk niet zonder PVT-paneel. Een PVT-paneel ziet er hetzelfde uit als een PV-paneel. Maar er is wel degelijk een verschil, namelijk dat je met het Volthera PVT-paneel zowel elektrische als thermische energie (warmte) op kan wekken. Het PVT-paneel van Volthera is namelijk een zonnepaneel en zonnecollector in één. De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol stroomt, onttrekken namelijk energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht, welke als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp.

Meer weten over het PVT-paneel? Klik hier.

stille en onzichtbare bron

PV-panelen

Het PVT-systeem bestaat niet enkel uit PVT-panelen, maar ook uit zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd. Dit komt omdat de elektriciteitsvraag in de woning in de meeste gevallen hoger ligt dan de warmtevraag. Door extra zonnepanelen te plaatsen bij je PVT-systeem kun je genoeg opwekken om aan de elektriciteitsvraag te voldoen.

De warmtepomp

De collectoren van het PVT-paneel dienen als bron voor de Vaillant brine/water-warmtepomp. De warmtepomp presteert optimaal met een lage temperatuur afgiftesysteem in de woning. Tevens zorgt de warmtepomp ervoor dat het tapwater in het boilervat zo efficiënt mogelijk op de gewenste temperatuur wordt gebracht. De warmtepomp die gebruikt wordt bij het Volthera PVT-systeem produceert net zo weinig geluid als een cv-ketel en wordt binnenshuis geplaatst.

Wil je meer informatie over de warmtepomp? Lees hier verder.

warmtepomp

Het boilervat

Deze is speciaal ontwikkeld om samen te werken met de lage temperatuur aanvoer vanuit de warmtepomp. Hierdoor kan het tapwater zo efficiënt mogelijk op de gewenste temperatuur gebracht worden. Het boilervat is onderhoudsvrij en uitgevoerd in RVS.

Klik hier voor meer informatie over het boilervat van Volthera.

De omvormer en power optimizers

In grote lijnen zorgt een omvormer voor het omzetten van zonne-energie in bruikbare elektriciteit voor de apparaten in je woning. Bij het Volthera PVT-systeem gebruiken we enkel de omvormers van SolarEdge. Deze hebben als voordeel dat de prestaties van elk afzonderlijk paneel geoptimaliseerd worden. Dit komt door de power optimizers, die achter ieder paneel worden geplaatst. De power optimizers zorgen ervoor dat het zonnepaneel intelligenter wordt, waardoor er tot wel 25% meer opbrengst gegenereerd kan worden. Daarnaast wordt er mismatch voorkomen. Dus bij bladval, vogelpoep of vervuiling op het paneel, wordt enkel de opbrengst van het desbetreffende paneel beïnvloed.

Wil je meer weten over de oplossingen van SolarEdge? Klik hier.

Omvormer

Voordelen van het systeem

Je woning met een PVT-systeem voorzien van elektriciteit én warmte is natuurlijk al een groot voordeel, maar het systeem heeft nog meer voordelen.

  • Volthera PVT-panelen vervangen de buitenunit of grondbron, welke nodig is voor een warmtepomp
  • Volthera PVT-panelen wekken ook thermische energie op als het onder nul graden Celsius is (tot -8 °C), als de zon niet schijnt en zelfs als er sneeuw ligt
  • Onzichtbare en stille energiebron
  • Geïntegreerde moduleoptimalisatie maakt elke configuratie mogelijk
  • Je hebt maar één omvormer nodig voor zowel PV- als PVT-panelen
  • De omvormers van SolarEdge beschikken over SafeDC. Dit wil zeggen dat de DC-spanning automatisch naar een veilig niveau schakelt wanneer de netspanning is uitgeschakeld. Dit geeft maximale veiligheid voor installateurs, onderhoudspersoneel, brandweer en natuurlijk jouw woning
  • Het PVT-systeem heeft een esthetisch design en hoogwaardige materialen
  • Volthera panelen vervangen de buitenunit of grondbron benodigd voor een warmtepomp

Ontdek Volthera

Kom meer te weten over Volthera, wat je van ons kan verwachten en hoe het systeem gedurende de verschillende seizoenen werkt. Maak kennis met Volthera!


Technische gegevens

Technische gegevens Volthera PVT-systeem

Wil je meer weten over de technische gegevens van het Volthera systeem?