Image

25 maart 2020

Een warmtepomp hoe werkt dat?

Author

Vivien Augustinus

op 25 maart 2020

Wat is een warmtepomp?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘een warmtepomp hoe werkt dat?’, leggen we eerst uit wat een warmtepomp is. Een warmtepomp is een apparaat dat samen met of in plaats van de cv-ketel werkt.

De warmtepomp zorgt ervoor dat jouw woning voorzien is van warm tapwater en verwarming. Dit doet het apparaat op een duurzame manier. De energie wordt namelijk voor een groot deel uit een van de volgende drie bronnen onttrokken:

Een warmtepomp gebruikt geen gas, lekker duurzaam dus! Helemaal als je de benodigde elektriciteit ook nog zelf opwekt met zonnepanelen. Wil je daar meer over weten? Lees dan eens de blog ‘een warmtepomp zonder gas, bestaat dat?’

Warmte opwekken

Zoals je hebt gelezen kan de warmtepomp zijn energie uit verschillende bronnen onttrekken. Om een voorbeeld te geven, beschrijven we in dit blog hoe de warmtepomp zijn energie onttrekt uit het PVT-paneel.

Het PVT-paneel bestaat uit een zonnepaneel met daarachter een collector. In de collector stroomt zo’n 15 liter vloeistof. Deze vloeistof is een mengsel van water en glycol en warmt langzaam op doordat warmte uit het zonnepaneel én de buitenlucht onttrokken wordt. Vervolgens gaat de vloeistof naar de warmtepomp en draagt daar zijn warmte over aan het koudemiddel.  Hierdoor verdampt het koudemiddel wat in de warmtepomp zit. Deze damp gaat naar de compressor, maar alleen de damp is niet voldoende om de gewenste warmte te kunnen krijgen. Daarom stopt de warmtepomp extra energie vanuit het elektriciteitsnet in de compressor. Het gevolg hiervan is dat de druk wordt verhoogd en daardoor de temperatuur stijgt.

Aan de afgiftezijde van de warmtepomp loopt een relatief koude vloeistof, namelijk het water van het cv-circuit (meestal vloerverwarming) waardoor het koudemiddel condenseert en zijn warmte afstaat. En hierdoor heb jij een comfortabele temperatuur in huis! Het afgekoelde gas wordt door middel van het expansieventiel ontdaan van zijn druk en is vervolgens weer in de positie om opnieuw te verdampen. Het is dus een gesloten kringloopsysteem.

De werking van een warmtepomp bestaat dus uit de volgende 4 cyclussen:
1. Warmte onttrekken uit de omgeving
2. De temperatuur verhogen
3. De warmte afstaan aan de woning
4. De druk verlagen

werking warmtepomp

Naast de warmte die wordt gebruikt voor het verwarmen van je woning, verwarmt de warmtepomp ook het tapwater in het boilervat dat je kan gebruiken voor je douche of bad.

Kosten warmtepomp

Ben je erover na aan het denken om een systeem aan te schaffen waar een warmtepomp onderdeel van is of wil je enkel een warmtepomp aanschaffen? Daar zit natuurlijk een kostenplaatje aan. Maar wist je dat je subsidie kan krijgen voor een warmtepomp? Dit is namelijk de ISDE-subsidie en kan een goede tegemoetkoming zijn.