Image

15 oktober 2020

Je woning isoleren

Author

Femke Walda

op 15 oktober 2020

Om erachter te komen wat er allemaal komt kijken bij het isoleren van je woning namen we contact op met onze partner Hendriks Coppelmans Bouwgroep. Met hun oplossingen willen ze betaalbaarheid en duurzaamheid in de bouw met elkaar verenigen. Zo hebben ze verschillende duurzame woonconcepten ontwikkeld, waaronder nul-op-de-meter wonen, plus-op-de-meter wonen en energetisch renoveren. Marti Smits, energiespecialist bij Hendriks Coppelmans, vertelde ons hoe je de isolatiewaarde van je woning kunt verbeteren en waar je rekening mee moet houden.

De huidige staat van de woning analyseren.

Om te beginnen is het goed om te weten wat de huidige staat is van de woning. Welke isolatie is er al aanwezig in de woning? En wat is het huidige ventilatiesysteem in de woning? Je kunt dit op verschillende manieren checken:

  • Is het dak al geïsoleerd?
    Warmte stijgt en verlaat de woning dus vaak via het dak. Je kunt zelf kijken of je dak al geïsoleerd is. Dakisolatie kan op 2 manieren worden aangebracht. Namelijk bovenop het dak onder de dakpannen, of aan de binnenkant van het dak op zolder. Je kunt zien of je dak is geïsoleerd door onder de dakpannen te kijken en door op zolder achter de schotten te kijken.

  • Welke beglazing is er aanwezig?
    Je kunt zelf zien welke beglazing er aanwezig is in de woning. Gaat het om enkel glas of dubbelglas? Je kunt dit vervangen door HR++ of triple glas. Zo houd je de warmte binnen en wordt het stiller in huis.

    Tip! Kijk op de aluminium strip die tussen de glasplaten zit of je de code HR, HR+ of HR++ kunt vinden. Staat er niets bij? Dan heb je waarschijnlijk gewoon dubbel glas.

  • Is de vloer op de begane grond al geïsoleerd?

    Heeft je woning een vrijdragende vloer met een kruipruimte? Soms kun je zelf onder de vloer kijken om te zien of deze al geïsoleerd is. Als dit nog niet gebeurd is, kun je deze natuurlijk zelf nog aanbrengen. Als je geen kruipruimte hebt kun je het beste contact opnemen met een specialist.

  • Kan er spouwmuurisolatie worden toegepast?
    Je kunt aan de dikte van de buitenmuur zien of je woning een spouw heeft. Is de buitenmuur minder dik dan 24 cm dan heb je waarschijnlijk geen spouwmuur. Is deze dikker dan 24cm dan heb je waarschijnlijk wel een spouw. Je kunt zelf niet zien of je spouwmuren al geïsoleerd zijn. Hier heb je speciale warmtecamera’s voor nodig. Je kunt hiervoor contact opnemen met een specialist. Dit kan bijvoorbeeld bij Takkenkamp.
  • Hoe is de luchtdichtheid van de woning?
    In een bestaande woning zijn vaak kieren te vinden die tocht veroorzaken. Je kunt de luchtdichtheid van je woning verbeteren door deze kieren te dichten. Zichtbare kieren kun je makkelijk zelf dichten met kit, isolatie of pur. Helaas kun je niet alle kieren met je eigen oog traceren. Om de luchtdichtheid van je woning te meten kun je een blowerdoortest laten doen. Die laat zien hoeveel kieren de woning heeft en waar deze zitten. Dit kan bijvoorbeeld bij Raak.
  • Wat voor ventilatiesysteem is er aanwezig in de woning?
    Kijk wanneer je een woning gaat isoleren welk ventilatiesysteem aanwezig is in de woning. Het is namelijk erg belangrijk dat je de woning kunt blijven voorzien van frisse en schone lucht. Als je woning nog geen ventilatiesysteem heeft of deze aan vervanging toe is, kun je wellicht een ventilatiesysteem toepassen dat alleen ventileert naar behoefte. Dit betekent dat er evenveel lucht wordt aangevoerd als afgevoerd. Vaak zit er ook een warmte-terugwin unit in (WTW). De koude lucht die binnenkomt wordt dan opgewarmd met de warmte van de afgevoerde lucht.

Waar moet ik aan denken bij het isoleren van mijn woning?

Marti: “Een oudere woning brengt vaak beperkingen met zich mee. Isolatiewaarden die je ziet bij nieuwbouwwoningen zijn bij een oudere woning vaak niet haalbaar zonder grote investeringen. Waar we als eerste naar kijken als we zo’n woning aanpakken, zijn de zwakste schakels. Kijk waar de meeste warmte verloren gaat. Dakisolatie, glas en kieren, daar zit vaak de eerste winst. De spouw navullen is meestal ook vrij eenvoudig en niet zo kostbaar.”

Het doel van isoleren en kieren dichten is de warmtevraag van de woning zover mogelijk terugdringen. Je woning verbruikt hierdoor minder energie. Je wilt alle plekken waar warmte de woning kan verlaten zo goed mogelijk afsluiten. Daarmee verhoog je de luchtdichtheid van je woning. Voor de gezondheid van jezelf en je woning is het belangrijk dat de woning wel van frisse en schone lucht wordt voorzien. Daarom is een goed ventilatiesysteem erg belangrijk.

Marti: “Het mooiste is als je ventileert met voorverwarmde lucht, met name in de winter. Dit doe je met een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Als je met warmteterugwinning werkt wordt de warmtevraag van de woning nog verder teruggedrongen”.

Tip! Kijk ook naar de staat van het onderhoud van de woning. Als de kozijnen of het dak aan vervanging toe zijn kun je deze het beste tegelijk vervangen. Zo voorkom je dubbele kosten.