Ontdek het boilervat van het Volthera systeem
Met het Volthera PVT-systeem heb je een compleet systeem waarmee elektriciteit opgewekt wordt en zorgt voor het verwarmen van je woning. Alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd en kunnen eenvoudig op elkaar worden aangesloten voor een optimale werking. Een van deze onderdelen is het boilervat. Dit wordt ook verward met een buffervat.
Het boilervat is een roestvrijstaal vat waar tapwater in zit. Het warm water dat uit je kraan komt is daadwerkelijk afkomstig uit het vat. Het boilervat is van RVS omdat dit onderhoudsvriendelijk en licht in gewicht is. Hierin zit een sensor die de temperatuur van het boilervat in de gaten houdt en communiceert met de warmtepomp.
Zoals eerder genoemd wordt het boilervat vaak verward met een buffervat. Een buffervat is echter een systeemonderdeel waar CV-water inzit. Dit CV-water wordt gebruikt voor de verwarming van de CV. Een buffervat kan op verschillende manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld als buffer om het CV-circuit te vergroten of als buffer om een warmtepomp en CV-ketel met elkaar te koppelen.
Het boilervat wordt idealiter geplaatst direct naast de warmtepomp en in geval van een hybride opstelling ook in de buurt van de CV-ketel. Wanneer de onderdelen ver uit elkaar staan kan dit ten kosten gaan van de efficiëntie.
De functie van het boilervat blijft bij zowel een hybride als all-electric systeem hetzelfde. Je huis voorzien van warm tapwater. Maar bij een hybride systeem is het boilervat optioneel en bij het all-electric systeem is het boilervat een standaard component.
Bij een hybride oplossing werkt het vat samen met de warmtepomp én de CV-ketel. Bij een hybride systeem hoeft het tapwater in het vat niet perse warm te zijn wanneer je gebruik wil maken van warm water uit de kraan. Het water uit de boiler gaat namelijk altijd door de CV-ketel die het opwarmt zodat je warm water uit de kraan hebt. Uiteraard bespaar je wel op je gasrekening als het water uit het boilervat al op de juiste temperatuur is, aangezien de CV-ketel dan minder hoeft bij te verwarmen.
Voor de all-electric oplossing komt al je warme tapwater uit het boilervat. Er is geen mogelijkheid om bij te verwarmen. Gedurende de dag communiceert de sensor in het vat voortdurend met de warmtepomp om deze op temperatuur te houden. Het duurt in totaal 6 uur voordat het vat volledig is opgewarmd. Dit betekent wel dat je dus prima met een all-electric systeem ’s ochtends en ’s avonds gebruik kunt maken van je warm tapwater. Ben je bang dat je water tekort komt? Indien je een normale douchekop hebt kun je 20 minuten douchen totdat een 200L boilervat koud is. Bij een 270L boilervat kun je 40 minuten douchen voordat deze weer opgewarmd moet worden.
Bij een all-electic Volthera systeem wordt gebruik gemaakt van een 200 of 270L boilervat.
Meer weten over de technische gegevens van het boilervat?
Bij een hybride systeem verzorgt de ketel de legionella beveiliging. Bij een All-electric systeem wordt de temperatuur in het boilervat 1x per week boven de 70 graden gebracht. Wil je meer lezen over het voorkomen van legionellabesmetting, klik dan hier voor de blog.