Image

24 juni 2020

Alternatief voor buitenunit/grondbron

Author

Vivien Augustinus

op 24 juni 2020

Een buitenunit/grondbron zijn mogelijke systemen om jouw woning op een duurzame manier te verwarmen. Deze systemen zijn alleen niet voor iedere situatie geschikt. Welke alternatieven zijn er voor de buitenunit/grondbron? Deze vraag behandelen we in de blog.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt er op een duurzame manier voor dat jouw woning voorzien is van warm tapwater en van verwarming. Maar een warmtepomp kan hier niet alleen voor zorgen. Wist je dat deze altijd een bron nodig heeft om ‘gratis’ zijn energie te verkrijgen? Dit kan een buitenunit, grondbron maar ook een PVT-systeem zijn. Wil je precies weten hoe een warmtepomp werkt? Lees dan eens de blog ‘Een warmtepomp hoe werkt dat?’

De warmtepomp kent vele voordelen. Wat deze precies zijn lees je in deze blog.

En wist je dat je subsidie kan krijgen op de warmtepomp? Zo heb je de ISDE-subsidie. Met deze subsidie krijg je een redelijk bedrag terug op een warmtepomp. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het type warmtepomp. Lees hier meer over de ISDE-subsidie.

Bronnen voor de warmtepomp

Een buitenunit en grondbron zijn beide bronnen voor een warmtepomp. Beide hebben een eigen manier van werken en dus ook zo hun voor- en nadelen.

Buitenunit

We benoemen vaak de buitenunit als we het hebben over een warmtepomp. Maar eigenlijk hebben we het dan over een lucht/water warmtepomp. Een buitenunit is slechts een deel van het systeem. Een splitsysteem, een variant van de lucht/water warmtepomp, heeft altijd en buiten- en een binnendeel. Dit type warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht middels een ventilator die lucht door de verdamper laat stromen. Deze warmtepomp staat er algemeen om bekend dat ze meer geluid produceren dan de alternatieven. Het voordeel van deze warmtepomp is dat het relatief gemakkelijk te installeren is.

Grondbron

Een grondbron, ook wel bodembron genoemd, haalt zijn thermische energie uit de bodem. Op het eigen terrein wordt er tot een diepte van ongeveer 100 meter een slang in de grond geboord. Het gaat daarbij om een gesloten systeem, dit houdt in dat de vloeistof in de slang niet in contact komt met de grond of het grondwater.

Vervolgens wordt de opgenomen energie via de vloeistof in het gesloten circuit naar de warmtepomp geleid. Maar deze temperatuur is nog niet hoog genoeg om jouw woning te voorzien van de gewenste temperatuur en van warm tapwater. De warmtepomp verwarmt daarom bij tot ongeveer dezelfde temperatuur.

PVT-systeem

Een warmtepomp heeft 3 mogelijkheden voor een bron. Naast de buitenunit en grondbron is er dus nog een bron. Deze bron is een PVT-systeem.

Met een buitenunit en grondbron kan je jouw woning van warmte en warm tapwater voorzien. Maar wist je dat door het gebruik van een warmtepomp jouw elektriciteitsverbruik verhoogt? Hoe fijn is het dan als je een systeem hebt dat zowel elektriciteit als thermische energie (warmte) opwekt. Dit kan met een PVT-systeem.

Het Volthera paneel is namelijk een zonnepaneel en zonnecollector in één. De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht, welke als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp. Maar het PVT-paneel werkt niet op zichzelf. Hier zit een heel systeem achter: een plug & play systeem. Dit betekent dat alle onderdelen eenvoudig op elkaar kunnen worden aangesloten en optimaal samenwerken. Het systeem bestaat uit de volgende componenten:

  • PVT-panelen
  • PV-panelen (indien nodig)
  • Warmtepomp van Vaillant
  • SolarEdge omvormer
  • Boilervat voor tapwater

Hybride of all-electric

Het Volthera systeem is er als hybride en all-electric systeem. Het hybride systeem is een goede optie als je jouw woning aan het renoveren bent en de woning nog niet helemaal klaar is om van het gas af te gaan. Is jouw woning wel klaar om van het gas af te gaan? Of ga je nieuwbouwen? Dan is het all-electric systeem een goede oplossing. Sterker nog, als je gaat nieuwbouwen mag de woning niet meer op het gasnet worden aangesloten.

Wil je weten hoe het PVT-systeem precies werkt? Lees dan eens de blog ‘Wat zijn Volthera PVT-panelen?’