11 maart 2020
Femke Walda
op 11 maart 2020
Het begon allemaal 5 jaar geleden in 2015. Ik, Sander, was met twee andere collega’s op weg naar een beurs. Een collega had een paneel met daarachter een collector meegenomen om te tonen op de beurs. Hij legde het principe uit. “Dit is een PVT-paneel. Hier kan je ook water mee verwarmen en kan je aansluiten op een zonneboiler, zwembad of warmtepomp en daar vervolgens energie uithalen”.
Deze gedachte sluit natuurlijk perfect aan bij Alius, waar Volthera een onderdeel van is. Alius is namelijk opgericht met het idee om zoveel mogelijk duurzaamheid de wereld in te brengen. Met zonnepanelen kan je hier al een goede stap in zetten. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kies je voor SolarEdge, waardoor je het maximale uit de zonnepanelen haalt door gebruik van module optimalisatie. Op het moment dat we daar een collector achter zouden plaatsen, wat het geval is bij PVT, en daarmee de warmte zouden onttrekken, kan er nog meer energie uit dezelfde materialen gehaald worden.
Met deze gedachte is het PVT-paneel ingezet op de beurs. Niet alleen wij waren enthousiast over dit product, ook de beursbezoekers waren erg geïnteresseerd. Met z’n drieën waren we het erover eens, hier moeten we iets mee doen. Want hoe mooi is het als je met een paneel zowel stroom kan opwekken als gas kan besparen.
Op dat moment richtten we ons enkel op installateurs en boden we enkel het losse paneel aan, zonder componenten die benodigd zijn om het systeem werkend te krijgen. Natuurlijk gaven we de installateur wel advies over de componenten, maar moesten dit vervolgens zelf via een leverancier aanschaffen. Dit leek allemaal een goed idee, maar voor de installateur is het arbeidsintensief om zo’n project uit te werken. Dit is niet hoe we bij Alius en dus ook bij Volthera werken. We bieden namelijk graag ondersteuning aan de installateur en dit stopt niet na het leveren van een product. In onze visie begint het daar pas.
De doelstellingen uit het klimaatakkoord werden bekend. De markt voor het verduurzamen was groot. Voor zowel bestaande als nieuwbouw. Met de huidige oplossing waren we hier alleen nog niet klaar voor. Vandaar dat we een plug & play systeem hebben ontworpen dat uit de volgende componenten bestaat:
De componenten zijn door onze ontwikkelingsafdeling zorgvuldig geselecteerd. Hierdoor namen we een stukje werk bij de installateur uit handen, daarnaast was het ook mogelijk om sneller te schakelen.
Al snel merkten we dat de installateurs het te druk hadden met installeren en geen tijd vrijmaakten voor nieuwe technieken. Vandaar dat onze focus verschoof. We gingen niet alleen de installateur benaderen, maar ook de eindgebruikers. Want we wisten, als de eindgebruiker er klaar voor is, volgt de installateur ook.
Om het allemaal in goede banen te leiden hebben we handleidingen opgesteld voor de installateur. Daarnaast verzorgen we maandelijks trainingen waar we zowel op een praktische als theoretische manier de installateur kennis bijbrengen over het Volthera systeem. Maar daar hield het niet bij op, ook de begeleiding vanuit Alius is een belangrijk onderdeel. Net als service die wij verlenen en de mogelijkheid om het systeem te monitoren. Door alle data kunnen we heel nauwkeurig ontwerpen en bijsturen op het moment dat er iets afwijkt.
Al deze ontwikkelingen hebben geleid tot het huidige Volthera systeem. Een systeem dat al honderden woningen op een duurzame manier voorziet van elektriciteit en thermische energie (warmte). Een systeem dat vele enthousiaste reacties oplevert, zoals onderstaande reactie van een familie uit Vessem:
“De aanschaf vraagt een investering, maar het verdient zichzelf terug. Ik heb gekozen voor Volthera, omdat ik zo min mogelijk vaste lasten wil hebben en een systeem wil dat er mooi uitziet op mijn dak. Ik heb het systeem nu 15 maanden en ben tevreden over de eerste resultaten. Ik heb bijna geen energiekosten meer. Het is leuk om via de computer je opbrengsten te monitoren. Daarnaast wordt gas nu erg duur, dus ik ben blij dat ik voor een twee-in-een oplossing heb gekozen. Hoe het systeem eruitziet is voor mij erg belangrijk geweest bij de aanschaf. Ik heb gekozen voor 24 panelen, zodat het mooi in mijn dak geïntegreerd is.