Zonneboiler

Zonneboiler

Ontdek de voor- en nadelen

Wat is een zonneboiler

Je overweegt een zonneboiler te kopen? Omdat je minder afhankelijk wilt worden van je gasleverancier? Met een zonneboiler kun je water verwarmen door gebruik te maken van de warmte van de zon. Hiervoor worden één of meerdere zonnecollectoren gebruikt die je op je woning plaatst en die direct het water in de boiler kunnen verwarmen. Het systeem is er in verschillende soorten en maten. Je kan ze zelfs op een plat dak plaatsen.
Een zonneboiler bestaat in feite uit twee componenten; een zonnecollector op uw dak (zonneboiler panelen) om zonlicht om te zetten in warmte en een buffervat of boilervat in huis om de warmte in op te slaan. Het zonlicht valt op de zonnecollectoren, deze zetten het licht om in warmte waarmee een bepaalde hoeveel water verwarmd wordt. Dit warme water kunt u gebruiken voor de verwarming van uw huis, tapwater of bijvoorbeeld zwembad.

Voordelen en nadelen zonneboiler

Door te kiezen voor dit systeem maak je handig gebruik van verschillende voordelen zoals een besparing op de energiekosten. Echter er zijn ook nadelen aan het gebruik van een zonneboiler:

  • Een zonneboiler neemt behoorlijk wat dakoppervlak in beslag. Dakoppervlak dat je op een andere manier efficiënter kunt gebruiken
  • Een zonneboilersysteem wordt uitgeschakeld op het moment dat het boilervat de gewenste temperatuur heeft bereikt. In de zomer zal het water vrij snel opgewarmd zijn en staat uw zonneboilersysteem dus grote delen van de dag stil
  • In de winter, wanneer het zonlicht beperkt is, zal een zonneboiler wellicht niet genoeg warmte kunnen produceren terwijl juist de warmtebehoefte dan het hoogst is
  • De zonnecollectoren die een belangrijk onderdeel vormen van het zonneboilersysteem, zijn doorgaans niet de meest aantrekkelijke panelen voor het dak. Daarnaast kunnen zij geen elektrische energie opwekken

 

Profiteren van de voordelen zonneboiler

Een goed alternatief voor een zonneboilersysteem is een PVT-systeem, gekoppeld aan een warmtepomp en een buffervat. Op die manier lost u in één klap alle nadelen op die een traditioneel zonneboilersysteem met zich meebrengt.

Kies voor het zonneboilersysteem 2.0

Volthera maakt, in tegenstelling tot een traditioneel zonneboilersysteem, gebruik van PVT-panelen. Dit zijn hybride panelen die naast warmte ook elektriciteit produceren zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van het paneel. Aan de voorkant kan je namelijk niet zien of het een PVT-paneel is (dus met een thermische component) of een standaard zonnepaneel. Dit komt omdat Volthera gebruik maakt van standaard PV-panelen die worden voorzien van een thermische collector aan de achterzijde. Hierdoor profiteer je altijd van state-of-the-art-zonnepanelen met de hoogste vermogens en kies je voor een systeem dat ook esthetisch gezien de beste oplossing biedt.

Optimale bron voor de warmtepomp

Volthera maakt gebruik van een warmtepomp om het water in het buffervat te verwarmen. Hierdoor is het niet nodig om hoge temperaturen te genereren met de zonnecollectoren en werkt het systeem zelfs ‘s nacht en in de winter tot temperaturen van -8° C.

Je moet de PVT-panelen namelijk zien als bron voor de warmtepomp en niet als zonnecollector. En dat is prettig want de behoefte aan warm water is het grootst in de winter (verwarming) of in de ochtend en avond (douchen).