Ontdek de voor- en nadelen
Je overweegt een zonneboiler te kopen? Omdat je minder afhankelijk wilt worden van je gasleverancier? Met een zonneboiler kun je water verwarmen door gebruik te maken van de warmte van de zon. Hiervoor worden één of meerdere zonnecollectoren gebruikt die je op je woning plaatst en die direct het water in de boiler kunnen verwarmen. Het systeem is er in verschillende soorten en maten. Je kan ze zelfs op een plat dak plaatsen.
Een zonneboiler bestaat in feite uit twee componenten; een zonnecollector op uw dak (zonneboiler panelen) om zonlicht om te zetten in warmte en een buffervat of boilervat in huis om de warmte in op te slaan. Het zonlicht valt op de zonnecollectoren, deze zetten het licht om in warmte waarmee een bepaalde hoeveel water verwarmd wordt. Dit warme water kunt u gebruiken voor de verwarming van uw huis, tapwater of bijvoorbeeld zwembad.
Door te kiezen voor dit systeem maak je handig gebruik van verschillende voordelen zoals een besparing op de energiekosten. Echter er zijn ook nadelen aan het gebruik van een zonneboiler:
Een goed alternatief voor een zonneboilersysteem is een PVT-systeem, gekoppeld aan een warmtepomp en een buffervat. Op die manier lost u in één klap alle nadelen op die een traditioneel zonneboilersysteem met zich meebrengt.
Volthera maakt, in tegenstelling tot een traditioneel zonneboilersysteem, gebruik van PVT-panelen. Dit zijn hybride panelen die naast warmte ook elektriciteit produceren zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van het paneel. Aan de voorkant kan je namelijk niet zien of het een PVT-paneel is (dus met een thermische component) of een standaard zonnepaneel. Dit komt omdat Volthera gebruik maakt van standaard PV-panelen die worden voorzien van een thermische collector aan de achterzijde. Hierdoor profiteer je altijd van state-of-the-art-zonnepanelen met de hoogste vermogens en kies je voor een systeem dat ook esthetisch gezien de beste oplossing biedt.
Volthera maakt gebruik van een warmtepomp om het water in het buffervat te verwarmen. Hierdoor is het niet nodig om hoge temperaturen te genereren met de zonnecollectoren en werkt het systeem zelfs ‘s nacht en in de winter tot temperaturen van -8° C.
Je moet de PVT-panelen namelijk zien als bron voor de warmtepomp en niet als zonnecollector. En dat is prettig want de behoefte aan warm water is het grootst in de winter (verwarming) of in de ochtend en avond (douchen).