Image

2 augustus 2023

Warm water zonder gas

Author

Femke Walda

op 2 augustus 2023

Hoe zorg ik ervoor dat ik zonder gasaansluiting toch warm kan douchen?

In nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig geen gasaansluiting meer aangesloten. Daarmee valt een manier om water te verwarmen weg die lang gebruikelijk was: de cv-ketel.

Maar wat zijn dan alternatieve manieren om water te verwarmen? Is elektrisch verwarmen een oplossing? Kan dit bijvoorbeeld met een elektrische cv-ketel of met een warmtepomp? En hoe kies ik het juiste verwarmingssysteem voor mijn woning? Op deze pagina beantwoorden we al je vragen over het verwarmen van water zonder gas.

Elektrisch water verwarmen

Er zijn verschillende alternatieven die water elektrisch verwarmen. Zo bestaan er elektrische cv-ketels, warmwaterboilers en warmtepompen. De warmtepomp is de meest gebruikte oplossing bij nieuwbouw. Van de warmtepomp wordt wel eens gezegd dat deze veel lawaai maakt, maar dat is vooral te wijten aan de buitenunit. Er zijn ook warmtepompen zonder buitenunit, die amper geluid maken.

Het verwarmen van water in je nieuwe woning is een stuk duurzamer dan het verwarmen met gas, mits de elektriciteit op een duurzame manier wordt opgewekt. Denk hierbij aan zonnepanelen. Daarnaast kan het opgewarmde water worden opgeslagen in een boilervat. Het duurzaam opwekken van elektriciteit en ruimte voor het boilervat zijn zaken waarmee al in een vroeg stadium van nieuwbouw rekening kan worden gehouden.

Wel kun je op deze manier slechts beperkte hoeveelheden water in één keer verwarmen. Dat hoeft geen probleem te zijn met een boilervat dat groot genoeg is om voldoende water op te slaan, maar dit is wel iets waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het nieuwbouwtraject. Daarnaast is elektriciteit van het net halen een stuk duurder dan aardgas, dus als je de elektriciteit niet zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, is het gebruik van een warmtepomp duur.

Dat is waar de oplossing PVT te hulp schiet. In plaats van een buitenunit kan een PVT-systeem namelijk als energiebron dienen voor de warmtepomp. Het resultaat is een handige totaaloplossing. Daarover lees je hieronder meer.

Eén systeem voor verwarmen woning en water

Een totaaloplossing als PVT is aan te raden om verschillende redenen. Ten eerste is een apart systeem voor warm (tap)water en een apart systeem voor je verwarming niet handig. Het gebruik van meerdere systemen neemt veel ruimte in en er zijn dan vaak verschillende installateurs voor nodig.

PVT is een installatie die zowel warm water als een warme woning realiseert, en tegelijkertijd elektriciteit opwekt. Die elektriciteit wordt gebruikt als voeding voor de warmtepomp, waardoor minder elektriciteit van het net gehaald hoeft te worden.

Door een thermische collector achter zonnepanelen te plaatsen, ontstaan PVT-panelen. Dit staat voor Photovoltaïsch-Thermisch, wat elektriciteit en warmte betekent. Dit zijn de twee energievormen die het systeem opwekt. Bij het PVT-systeem hoort ook een warmtepomp, die door de collectoren wordt voorzien van energie doordat zij warmte onttrekken uit de buitenlucht en het zonlicht. Hierdoor is geen buitenunit of grondbron nodig en bezit de warmtepomp in het PVT-systeem een stille, onzichtbare bron.

Dit bijzonder efficiënte systeem wekt tegelijkertijd elektriciteit en warmte voor je woning op, terwijl het ook water kan verwarmen. Een ander voordeel is dat het PVT-systeem door een enkele installateur geplaatst kan worden, wat onderhoud en eventuele reparaties eenvoudiger maakt. Je hebt immers één aanspreekpunt.

Een (water)verwarmingssysteem selecteren

Een systeem dat ervoor zorgt dat jij straks warm kunt douchen of dat je er warmpjes bij zit als je ‘s winters thuis zit, is belangrijk voor je nieuwe huis. Een geschikt (water)verwarmingssysteem uitzoeken is dan ook een belangrijke keuze. Wat zijn best practices bij dit selectieproces?

In grotere nieuwbouwprojecten zal de aannemer of architect vaak al een keuze maken als het aankomt op verwarmingstechnieken. Mocht je deze beslissing zelf moeten maken of invloed hebben op deze beslissing, is het belangrijk dat je je goed in de mogelijkheden verdiept.

Idealiter zoek je een verwarmingssysteem uit zoals je ook een nieuwe keuken zou uitkiezen. Informatie op internet is handig en kan je zeker voorzien van goede inzichten, maar in het ideale geval kun je de opties zelf bekijken en vragen stellen aan een specialist die je ter plekke uitlegt hoe het systeem werkt. Veel warmtepompfabrikanten hebben bijvoorbeeld een showroom waarin je kunt zien hoe zulke systemen er in de praktijk uitzien.

Door je goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden kun je een weloverwogen keuze maken. Om daaraan bij te dragen, kan ook ons PVT-systeem bekeken worden in onze showroom. Onze specialisten vertellen je graag meer over het systeem, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe het werkt.

Vraag hier vrijblijvend een demo aan.