Image

2 augustus 2023

Subsidies op warmtepompen

Author

Femke Walda

op 2 augustus 2023

Welke subsidies zijn er voor woningeigenaren met een warmtepomp?

Steeds meer huishoudens gaan van het gas af. De overstap naar duurzame energie is een investering die kan worden terugverdiend door de energiekosten die je op den duur bespaart. Daarnaast zijn er tegemoetkomingen en subsidies om de overstap naar duurzame energie te financieren.

Een warmtepomp is een apparaat dat samen met of in plaats van de cv-ketel werkt. De warmtepomp zorgt ervoor dat jouw woning voorzien is van warm tapwater en verwarming. Dit doet het apparaat op een duurzame manier.

Lees ook het blog: een warmtepomp hoe werkt dat?

Welke subsidies zijn er voor warmtepompen?

De energiebespaarlening is geen subsidie, maar een lening die je afsluit. Het is echter een zeer geschikte financieringsoptie voor duurzame energie. Met een energiebesparende investering als een warmtepomp, zonnepaneel of PVT-systeem, kun je een energiebespaarlening afsluiten. De kosten worden zo over meerdere jaren verspreid, met een rente die gedurende de hele looptijd vast staat. Duurzame energie zorgt ervoor dat je geld bespaart op energiekosten, en dat gespaarde geld kan al genoeg zijn om de lening maandelijks af te lossen. Overigens is het ook mogelijk om de gehele lening of een gedeelte ervan in één keer af te lossen.

De ISDE subsidie is een subsidie die zowel door particuliere als zakelijke gebruikers van duurzame energie aangevraagd kan worden. Het gebruik van duurzame energie wordt hiermee gestimuleerd, met als uiteindelijke doel om de CO2-uitstoot te beperken. Let wel op: vanaf 2020 kan deze subsidie niet meer worden aangevraagd voor de aanschaf van een warmtepomp voor een nieuwbouwwoning. Voor bestaande huizen en renovaties blijft de ISDE subsidie onveranderd.

ISDE aanvragen worden doorgaans binnen 8 weken verwerkt, mits er aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Hier lees je meer over die voorwaarden, of je nu een particuliere of zakelijke gebruiker bent. Belangrijk om te weten is dat alleen de eigenaar van het duurzame apparaat de subsidie kan aanvragen. Een zakelijke aanvrager moet altijd in het bezit zijn van een geldig KvK-nummer.

Een aanvraag wordt overigens alleen verwerkt als het systeem is geïnstalleerd door een deskundig installateur. Je kunt de ISDE subsidie hier aanvragen.

Indien je warmtepomp wordt gecombineerd met zonnepanelen, is er een derde optie. Bij een zonnepaneel (en dus ook bij een PVT-systeem) bestaat er namelijk de mogelijkheid om de btw terug te vragen. Als eigenaar van zonnepanelen ben je namelijk op papier en klein energiebedrijf, wat betekent dat de btw teruggevraagd kan worden. Dit moet dan wel binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar gebeuren, en dit kan alleen als de factuur en de energierekening aan dezelfde persoon toebehoren.

Om de beleggingswaarde van de overstap naar duurzame energie te bepalen, zul je moeten achterhalen wat het rendement van je zonnepanelen is. Binnen hoe veel jaar verdien je de investering terug en hoe veel winst maak je er vervolgens mee?

Wat zijn PVT-zonnepanelen?

Je krijgt dan wel subsidie op een warmtepomp, maar wat heeft dat PVT-panelen te maken? Een warmtepomp is een onderdeel van het PVT-systeem, waar ook de PVT-panelen een onderdeel van zijn.

PVT-panelen zijn standaard PV panelen, gecombineerd met een thermische collector. Het zonnepaneel wekt elektriciteit op; de thermische collector haalt warmte uit de omgeving. En dat in 1 paneel! Zo krijgt je dak een dubbelrol en kun je zowel op je elektriciteits- én gasrekening besparen. Hier zijn zelfs enkele subsidies voor beschikbaar, om de overstap te financieren.

PVT-panelen zijn dankzij de dubbelfunctie, het te behalen rendement en onderstaande subsidiemogelijkheden de ideale vorm van duurzame energie.

Lees ook het blog: wat zijn PVT-panelen?

Bereken het rendement van je zonnepanelen

Het rendement dat je kan gaan behalen met je nieuwe PVT-zonnepanelen, hangt van een aantal factoren af. Overweeg je de overstap naar PVT-panelen en ben je benieuwd naar het rendement dat je kan verwachten?
Lees meer