Image

2 augustus 2023

Het rendement van zonnepanelen en PVT-panelen

Author

Femke Walda

op 2 augustus 2023

Hoe bereken je het rendement van zonne-energie?

Denk je al een tijdje na over het investeren in zonnepanelen? Een goede stap! Het is immers een investering die je helpt bij van het gas af gaan, en eenvoudig terug kan worden verdiend. Er zit namelijk flink wat rendement op zonne-energie.

Hoe hoger het rendement is, hoe sneller je jouw investering kunt terugverdienen. Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Op deze pagina leggen we uit wat die factoren zijn, en hoe je dit rendement zelf kunt berekenen.

Wat houdt het rendement van zonnepanelen en PVT-panelen in?

Het rendement op zonnepanelen kan op twee manieren worden uitgedrukt:

  • Het aantal kilowatturen aan stroom en warmte
  • De financiële opbrengst

De investering in duurzame energie kun je dus op twee manieren terugverdienen, afhankelijk van het soort paneel. PVT-panelen wekken bijvoorbeeld veel meer kilowatturen op dan standaard zonnepanelen. Een net zo hoge investering kan op de lange termijn vele malen meer opleveren. Maak dus een weloverwogen keuze.

Lees ook het blog: Wat zijn PV-panelen?

Hoe bereken je het rendement van zonne energie?

Om een keuze in duurzame energie te kunnen maken, is het handig om het mogelijke rendement te weten. Het rendement op duurzame energie kan oplopen tot wel 400%. Sterker nog: na de terugverdientijd ga je winst maken op deze investering. De terugverdientijd en het rendement kun je zelf berekenen. Het is belangrijk dat bij deze berekening naar de lange termijn wordt gekeken.

Stel: je verwarmt je woning met gas. De investering die je doet is bijvoorbeeld 1000 euro, maar iedere kuub gas die je verbruikt wordt alsmaar duurder. In tegenstelling tot PVT-panelen, waarbij je een eenmalige investering doet met weinig variabele kosten achteraf. Eigenlijk betaal je alleen de stroom om de warmtepomp te laten draaien, maar je wekt ook zelf stroom op met je panelen. Het rendement is daardoor op de lange termijn hoger.

Welke factoren hebben effect op het rendement?

Er zijn verschillende factoren die het rendement van zonnepanelen kunnen beïnvloeden.

Wat is het huidige jaarverbruik van je huishouden en wat is de samenstelling van dat huishouden/gezin? Ook het type huis en het type dak beïnvloeden de hoogte van de investering en dus het uiteindelijke rendement.

Maar het soort zonnepaneel heeft ook grote invloed. Zo wekken PVT-panelen meer energie op dan gewone zonnepanelen per vierkante meter. Met PVT wek je naast elektriciteit ook thermische energie op. Wil je meer weten over PVT-panelen? Stel je vraag direct aan een van onze specialisten.

Ten slotte is een belangrijke factor hoe veel energie de woning nog nodig heeft. Denk hierbij aan het juiste verwarmingssysteem en isolatie door middel van bijvoorbeeld dubbelglas of kierdichting. De investeringen die nog nodig zijn in het huis, kunnen invloed hebben op het uiteindelijke rendement.

Voor welke subsidies kom je in aanmerking?

Het rendement dat je kunt behalen klinkt al goed, maar wist je dat de aanschaf van PVT-panelen ook gesubsidieerd kan worden?
Lees meer