Image

16 september 2021

Wat zijn de voor- en nadelen van vloerverwarming?

Author

Femke Walda

op 16 september 2021

Vloerverwarming bij nieuwbouwwoningen

Nieuwbouwwoningen worden al jaren uitgevoerd met vloerverwarming. Met vloerverwarming kan een nieuwbouwwoning vaak al verwarmd worden met een watertemperatuur van 30°C of 35°C. Het is een van de goedkoopste en comfortabelste oplossingen voor het verwarmen van een woning. Met vloerverwarming creëer je namelijk stralingswarmte. Stralingswarmte wordt door mensen ervaren als de prettigste vorm van warmte. Daarnaast is het ook mogelijk om met vloerverwarming te koelen in de zomer wanneer je deze combineert met een warmtepompsysteem. Een ander voordeel van vloerverwarming is dat het onder de cementdekvloer komt te liggen. Hierdoor is het onzichtbaar en heb je geen radiatoren meer nodig. Het is dus ook nog een mooie oplossing!

Vloerverwarming brengt dus veel voordelen met zich mee voor nieuwbouwwoningen. Maar er zijn ook enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is vloerverwarming een langzame warmtebron. Dit betekent dat het langer duurt voordat een ruimte op temperatuur is. Om deze reden wordt de ruimte continue verwarmd. Nachtverlagingen, zoals we bij normale convectoren gewend zijn, zijn hier dus geen optie. Je hebt dus het hele jaar door een voor jou aangename temperatuur in je woonkamer. Uiteraard is het wel mogelijk om in de koude wintermaanden de temperatuur te verhogen.

Als je een warmtepompsysteem hebt is het soms ook mogelijk om te koelen met de vloerverwarming. Je moet dan wel met enkele dingen rekening houden. Zo kun je nooit verder koelen dan een aanvoertemperatuur van 18°C. Bij een lagere aanvoertemperatuur kan er condens ontstaan en dit kan schadelijk zijn voor de vloer in de woning. In de praktijk houdt dit in dat de woning 2°C a 3°C terug koelt t.o.v. de temperatuur die het normaal in de woning zou worden.

Vloerverwarming bij bestaande woningen

Bij bestaande woningen is het een ander verhaal. Hier is vaak nog geen vloerverwarming aanwezig. Om vloerverwarming te kunnen toepassen is het belangrijk om te weten hoe goed de woning geïsoleerd is. Een woning die goed geïsoleerd is heeft namelijk een lagere warmtevraag en hierdoor is er minder energie en een lagere watertemperatuur nodig om de ruimte te kunnen verwarmen. In de blog ‘Je woning isoleren’ lees al onze tips en tricks om jouw woning beter te isoleren.

Daarnaast zijn er verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen in een bestaande woning:

  • In een gegoten cementdekvloer:

    Heb je al isolatie onder de vloer? Dan kun je sleuven in de cementdekvloer laten frezen om de leidingen van de vloerverwarming in te leggen. Hierover wordt een egalisatiemortel gegoten. Hier bovenop komt vervolgens de door jouw gekozen vloerbedekking.

  • Een dekvloer van isolatieplaten:

    Hierbij worden de leidingen bevestigd op isolatieplaten die je op de vloer plaatst. Deze platen kun je zowel op een betonnen als een houten ondervloer plaatsen. Dit systeem is dus zeer geschikt voor oude woningen omdat hier vaak nog met een houten ondervloer gewerkt wordt. De bovenkant wordt afgewerkt met een egalisatiemortel waarop vervolgens de door jouw gekozen vloerbedekking wordt geplaatst. Een voordeel hiervan is dat de vloer sneller opwarmt dan bij vloerverwarming in een cementdekvloer. Het nadeel is dat je vloer bij deze optie wel iets hoger komt te liggen. Je kunt deze vloerverwarming ook eenvoudig zelf aanleggen. Hoe dit werkt lees je hier.

Als het aanleggen van vloerverwarming geen optie is kun je ook kijken naar lage temperatuur convectoren. Daarnaast komt het vaak voor dat alleen de begane grond vloer wordt voorzien van vloerverwarming. Voor de 1e verdieping en/of zolder wordt dan vaak een ander verwarmingssysteem toegepast. Meer hierover lees je in deze blog.

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Voordelen:

  • Je woning verwarmen met een lage watertemperatuur (30°C tot 50°C). Hierdoor is het mogelijk je woning te verwarmen met een warmtepompsysteem.
  • In combinatie met een warmtepompsysteem kun je soms ook koelen met de vloerverwarming (tot een aanvoertemperatuur van 18°C).
  • Comfortabele stralingswarmte.
  • Geen radiatoren meer in het zicht.
  • De gehele dag een constante temperatuur in je woning.
  • Bij nieuwbouwwoningen wordt vloerverwarming vaak al standaard toegepast.
  • Vloerverwarming is toepasbaar in (bijna) alle bestaande woningen.

Nadelen:

  • Vloerverwarming is een langzame warmtebron.
  • Niet alle vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming. Vraag dus altijd na of de door jou gekozen vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.
  • Bij bestaande woningen kan het voorkomen dat de vloer hoger komt te liggen na het leggen van vloerverwarming.
  • Als je woning niet voldoende geïsoleerd is gelden enkele voordelen, zoals het verwarmen met een lage watertemperatuur, niet meer. Kijk dus altijd goed hoe je woning geïsoleerd is voordat je vloerverwarming toe gaat passen als hoofdverwarming.