Image

31 december 2020

Wat zijn de regelingen m.b.t. btw op zonnepanelen terugvragen in 2021?

Author

Vivien Augustinus

op 31 december 2020

Zonnepanelen, maar wat heeft dat te maken met het Volthera PVT-systeem?  
Het PVT-paneel zet net als een zonnepaneel zonne-energie om in stroom. Maar het PVT-paneel heeft een dubbelfunctie. Naast elektriciteit wekt het paneel ook thermische energie (warmte) op. Volthera is namelijk een zonnepaneel en zonnecollector in één (hybride).

Het is daarom mogelijk om het btw-bedrag van 21% op de aanschaf en de installatie van de panelen terug te vorderen. Voor het Volthera systeem zal deze zonnepaneel btw teruggave tussen de €1000,- en €3000,- bedragen op het elektrische gedeelte van het systeem.

Wil je de panelen integreren in je dak? Dat snappen wij! Hier is echter wel een lager btw bedrag op terug te vorderen. Het indak-systeem dient namelijk ook als waterkerende laag. Door de extra functie als dakbedekking van het Aelex indak-montagesysteem is er 1/3 van het btw bedrag terug te vorderen.

Hoe kan ik btw op zonnepanelen terugvragen?

Voordat je het btw op zonnepanelen in 2021 terug kan vragen, moet je een aantal stappen doorlopen. Maar dit hoef je niet alleen te doen, wij leggen je graag uit hoe dit in zijn werking gaat.

Stap 1

Om voor de btw terugvraag in aanmerking te komen, moet je je aanmelden als ondernemer. Maar waarom als ondernemer? Alleen ondernemers kunnen btw terugvragen. Jij bent ook een ondernemer, omdat jouw zonnepanelen stroom voor je opwekken. Een deel van die stroom zal je zelf niet gebruiken en lever je daarom terug aan de energiemaatschappij. Daarvoor krijg je een vergoeding en dit maakt jou ondernemer voor de btw.

Hoe meld je je aan als ondernemer?
Stuur het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ in en stuur het naar de belastingdienst. Er zijn 2 voorwaarden als je je aan wilt melden, namelijk:

  • Je naam moet op de rekening van de energieleverancier staan
  • Je naam moet op de factuur van de leverancier van de zonnepanelen staan

Op het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ moet je invullen of je mee wilt doen met de kleineondernemingsregeling. Let hierbij wel op het bedrag waarover je btw terugvraagt. Vraag je meer dan €2500 terug? Dan krijg je namelijk te maken met de btw-herziening. Wil je weten waar je nog meer rekening mee moet houden als je mee wilt doen met de kleineondernemersregeling? Klik dan hier.

Stap 2

Geef je rekeningnummer voor de uitbetaling van de btw. Het is heel belangrijk dat je deze stap niet overslaat. Doe dit dan ook zeker voordat je de aangifte doet. Dit voorkomt vertraging bij de uitbetaling. De belastingdienst gebruikt namelijk niet automatisch een rekeningnummer dat bij hun bekend is.

Het rekeningnummer geef je digitaal door. Weten hoe dit in zijn werking gaat? Neem dan een kijkje op de website van de belastingdienst.

Stap 3

De aangifte ontvang je digitaal of op papier van de belastingdienst.

  • Of je de aangifte nu digitaal of op papier hebt ontvangen, in beide gevallen vul je alléén de rubrieken 1 en 5 in
  • Vul je de aangifte zelf in? Dan hoef je bij ‘contactpersoon’ niets in te vullen

Nadat de belastingdienst jouw aangifte heeft ontvangen, kijken ze of je inderdaad recht hebt op een teruggaaf. Als dat zo is dan ontvang je binnen een aantal weken een brief, de teruggaafbeschikking. Binnen 10 werkdagen na de datum van teruggaafbeschikking kan je het bedrag op je rekening verwachten. Zo kun je dus btw op zonnepanelen terugvragen!