Image

10 september 2020

Koelen of verkoelen met een PVT-systeem

Author

Vivien Augustinus

op 10 september 2020

Vormen van koelen

Er zijn twee verschillende vormen van koelen, namelijk actieve en passieve koeling. Met het PVT-systeem kan er via beide vormen gekoeld worden. Het is afhankelijk van het type warmtepomp welke vormen van koelen toegepast kunnen worden.

Actieve koeling

Bevat jouw PVT-systeem een flexoTHERM warmtepomp van Vaillant? Dan wordt er door middel van actieve koeling gekoeld. Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgedraaid. De warmtepomp haalt dan namelijk de warmte uit het CV-water en geeft dit af via de panelen op het dak. De vloeistof in de collectoren achter de panelen wordt hiermee verwarmd tot maximaal 40 graden. Het voordeel is dat het buiten niet kouder hoeft te zijn dan binnen.

Doordat de panelen maximaal 40 graden mogen worden, is het enkel mogelijk om ’s nachts of op bewolkte dagen te koelen. Als de zomerse zon op de panelen schijnt, worden deze namelijk al snel warmer dan 40 graden. 

Passieve koeling

Passieve koeling wordt toegepast bij een 3kW geoTHERM warmtepomp van Vaillant. Het verschil met actieve koeling is dat met passieve koeling de compressor in de warmtepomp niet gebruikt wordt.

Deze vorm van koelen werkt alleen als het buiten kouder is dan binnen. Maar het voordeel van deze vorm is dan weer dat het weinig kosten met zich meebrengt aangezien alleen de circulatiepompen van de warmtepomp ingeschakeld zijn.

Waar moet een woning aan voldoen om te kunnen koelen?

Om te kunnen koelen moet de woning beschikken over vloerverwarming of laag temperatuur ventilator convectoren. Heb je op iedere verdieping vloerverwarming, dan is het natuurlijk efficiënter dan wanneer er enkel op de begane grond vloerverwarming aanwezig is.

Voordelen van koelen met een PVT-systeem

Het voordeel van koelen met een PVT-systeem is dat er gekoeld wordt middels vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Mocht je een keer een deur of raam openzetten, gaat de koude lucht met dit systeem niet zomaar verloren. De koelere lucht bevindt zich namelijk vlak boven de grond. Ook koel je de betonmassa van je woning, die vervolgens niet snel weer opwarmt.

Daarnaast zorgt het koelen, maar ook het verwarmen met een warmtepomp niet voor geluidsoverlast.

Type vloerenbekleding en koelen

Omdat er in de meeste gevallen via de vloerverwarming gekoeld zal worden, stel je jezelf vast de vraag ‘is het koelvermogen afhankelijk van het type vloerbekleding?’ Net zoals bij het verwarmen van de woning middels vloerverwarming is ook het koelen van de woning met dit systeem afhankelijk van het type vloerbekleding.

Zo is een stenen of betonnen vloer het beste te combineren met vloerverwarming. Dit komt door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid van het materiaal. De kou of warmte kan daardoor namelijk goed opgenomen worden en vervolgens zonder weerstand doorgegeven worden aan de ruimte erboven. Ook PVC, vinyl en laminaat vloeren zijn een goede combinatie met vloerverwarming.