Zonneboiler of zonnepanelen

Zonneboiler of zonnepanelen?

Ontdek de verschillen

Zonneboiler en zonnepanelen combineren: Volthera

Wil je je huis verduurzamen met een zonneboiler of zonnepanelen, maar vind je het lastig een keuze te maken tussen beide producten? Waarom kies je dan niet voor een systeem waarmee je de functionaliteiten van een zonneboiler en zonnepanelen kunt combineren? Met het Volthera PVT-systeem kun je namelijk én je elektriciteit duurzaam opwekken door middel van zonnepanelen, maar tegelijkertijd met dezelfde panelen je huis en tapwater duurzaam verwarmen. Indien je kiest voor Volthera kies je niet voor of een zonneboiler of zonnepanelen, je kiest voor één systeem, bij één gecertificeerde installateur en volledig afgestemd op elkaar.

Hoe ziet Volthera eruit?

Het Volthera PVT-syteem maakt gebruik van de volgende kwaliteitscomponenten:

Volthera PVT-panelen

Dit zijn standaard zonnepanelen die in de werkplaats van Alius worden voorzien van een thermische collector. De panelen wekken dus zowel elektriciteit op en daarnaast wordt de warmte die ontstaat achter de panelen en aan de omgevingslucht wordt onttrokken, gebruikt om een vloeistof op te warmen. Elektriciteit wek je uiteraard alleen op als het licht is, in de zomer meer dan in de winter. Warmte wek je zelfs op in het donker, omdat het paneel ook dan in staat is warmte aan de omgevingslucht te onttrekken.

Standaard hoogwaardige PV-panelen

Je elektrisch verbruik zal niet gelijk zijn aan je gasverbruik, daarom worden in het Volthera-systeem indien nodig extra zonnepanelen geplaatst om je volledige elektrische verbruik af te dekken. Dit zijn dezelfde panelen als de Volthera PVT-panelen, echter zonder de thermische collector. De panelen passen dan ook esthetisch prima op je dak. Sterker nog, vanaf de straat zal niemand de PVT-panelen van de standaard panelen kunnen onderscheiden. Een groot voordeel dus t.o.v. het plaatsen van een zonneboiler en zonnepanelen waarbij de collectoren voor de zonneboiler altijd sterk afwijken van de zonnepanelen.

Het Volthera concept is zo ontwikkeld dat het eenvoudig te monteren is (beide panelen passen in hetzelfde montagesysteem). Bovendien is het esthetisch superieur (de mooiste oplossing in iedere situatie).

Warmtepomp

Kies je voor Volthera dan kies je ook voor een 3kW warmtepomp. Dit in tegenstelling tot de keuze voor een zonneboiler of zonnepanelen. In het Volthera-systeem wordt het water dat verwarmd wordt in de PVT-panelen niet direct gebruikt om het water in een zonneboiler te verwarmen, maar de warmte wordt ingezet als bron voor een warmtepomp. Bekend zijn de aardwarmtepomp waarbij een bron van honderden meters diep in de aarde geslagen dient te worden voor de aanvoer van warm water, of de lucht-water warmtepomp die gebruik maakt van de buitenlucht als aanvoer voor de warmtepomp. De state-of-the-art warmtepomp die wordt toegepast in het Volthera-systeem, heeft als bron de warmte die komt uit de Volthera PVT-panelen. Het systeem is speciaal ontwikkeld om het beste rendement te krijgen bij relatief lage temperaturen. De 3kW warmtepomp is ideaal voor de gasbesparende markt. Hij is lichtgewicht en ongeveer net zo groot als een standaard CV-ketel. Hierdoor is deze makkelijk aan de muur te installeren en kan het leidingwerk eronder worden geplaatst zodat er ruimte bespaard kan worden.

Net zoals bij een zonneboiler, dient het water dat wordt verwarmd opgeslagen te worden gedurende de dag, zodat u er in de avond gebruik van kunt maken wanneer u bijvoorbeeld gaat douchen. In het Volthera Plug & Play systeem wordt standaard gebruik gemaakt van een 200 liter RVS boilervat. De voordelen van dit boilervat zijn als volgt:

Het boilervat

Net zoals bij een zonneboiler, dient het water dat wordt verwarmd opgeslagen te worden gedurende de dag, zodat je er in de avond gebruik van kunt maken wanneer je bijvoorbeeld gaat douchen. In het Volthera systeem wordt standaard gebruik gemaakt van een 200 liter RVS boilervat. De voordelen van dit boilervat zijn als volgt:

  • Het boilervat is compact en lichtgewicht waarmee je maar liefst 30 minuten op 37°C kunt douchen. Binnen 3 uur is dit weer volledig op de juiste temperatuur
  • De warmtepomp heeft een extra grote spiraal voor een betere warmteoverdracht, hierdoor kan dit boilervat uit de voeten met slechts één spiraal in plaats van twee
  • Het RVS boilervat is lichter van gewicht dan een emaille buffervat waardoor deze makkelijker te installeren is
  • Een RVS boilervat is onderhoudsvrij omdat er geen anode-staaf nodig is

Kies voor de totaaloplossing

Het Volthera systeem is zo ontwikkeld dat je niet meer hoeft te kiezen uit of een zonneboiler of zonnepanelen. Met Volthera kies je voor de totaaloplossing en kunt je direct jouw steentje bijdragen aan een betere wereld voor jezelf en je (klein)kinderen. Omdat er gebruik gemaakt wordt van standaard componenten die perfect op elkaar afgestemd zijn, is het systeem dusdanig kostenefficiënt dat de terugverdientijd gemiddeld ligt tussen de 8 en 12 jaar (afhankelijk van je situatie).