PVT Installatie

Ontdek de voordelen van een PVT-Installatie

voor maximaal rendement

Wanneer je op zoek bent naar een duurzame oplossing om je energie én gasverbruik te verminderen is een PVT-installatie wellicht de ideale keuze. Maar wat is een PVT systeem nu precies en wat zijn de voordelen?

Wat is een PVT-installatie?

PVT staat voor Photovoltaïsch-Thermisch systeem. Dit is een systeem dat zowel elektriciteit als warmte opwekt. Een PV-paneel, ook wel bekend onder de naam zonnepaneel, wekt elektriciteit op. Door een PV-paneel te combineren met een thermische collector kan de opgewekte zonne-energie niet alleen worden omgezet in elektriciteit, maar ook in warmte. De thermische collector onttrekt warmte uit het zonnepaneel én de buitenlucht. Door het integreren van deze twee processen kan een PVT-installatie een goed geïsoleerde woning het hele jaar door voorzien van elektriciteit, ruimteverwarming en warm tapwater zonder toevoeging van gas.

Mogelijkheden

Een PVT-installatie is voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen toepasbaar, rekening houdende met een aantal facetten. Zo moet een woning altijd voldoende geïsoleerd zijn en voorzien zijn van lage-temperatuur verwarming. In nieuwbouwwoningen is dit tegenwoordig altijd het geval, maar in bestaande woningen niet.
Bij een nieuwbouw woning mag er geen gas meer gebruikt worden, waardoor je automatisch uitkomt op een all-electric systeem. Bij een bestaande woning wordt er vaak nog wel gas gebruikt, en daarnaast is het niet altijd mogelijk om volledig van het gas af te gaan. In zo’n geval kun je kiezen voor een hybride systeem, waar de warmtepomp samenwerkt met de CV-ketel.

Voordelen

Klinkt leuk, zo’n systeem dat zowel elektriciteit als warmte opwekt. Maar er zijn natuurlijk nog meer voordelen:

  • Een PVT-installatie biedt het hele jaar door elektriciteit en warmte, ook in de winter. Het wekt namelijk ook thermische energie op als het onder de nul graden is, als de zon niet schijnt en zelfs als er sneeuw ligt.
  • In vergelijking met een buitenunit of grondbron, welke nodig is voor een reguliere warmtepomp, is het systeem een esthetische, zo goed als onzichtbare en stille energiebron.
  • Met een PVT systeem maak je gebruik van een hernieuwbare energiebron en verminder je je CO2-uitstoot. Zo draag je bij aan een duurzame en groenere wereld voor de toekomst

Ben je enthousiast en wil je meer weten over het Volthera systeem?

Bekijk dan de verschillende mogelijkheden of neem direct contact op met onze experts. We helpen je graag verder met het beantwoorden van vragen of de eerste installatie van ons systeem.