Image

2 augustus 2023

Warmtepomp en zonnepanelen combineren

Author

Femke Walda

op 2 augustus 2023

Hoe zonnepanelen kunnen worden ingezet als bron voor de warmtepomp

Warmtepompen en zonnepanelen hebben ieder hun unieke voordelen bij het opwekken van duurzame energie. Er kleven echter ook nadelen aan het inzetten van losse zonnepanelen of een losse warmtepomp. Wellicht zit de oplossing om van het gas te gaan voor jou in een combinatie tussen een warmtepomp en zonnepanelen, gecombineerd met een thermische collector. Op deze pagina lees je alles over deze optie.

Warm water dankzij de warmtepomp

Nederland gaat van het gas af, wat betekent dat bij nieuwbouw tegenwoordig helemaal geen gas meer ingebouwd mag worden. Ook bestaande woningen moeten van het gas afgehaald worden, en dat is lastig. Een goed alternatief om tapwater of water voor de verwarming te verwarmen, is een warmtepomp.

De buitenunit, bodembron of het PVT-paneel onttrekt energie uit de buitenlucht en gebruikt deze energie vervolgens om water of lucht te verwarmen. Aan de bronzijde wordt de warmte gewonnen dankzij een koudemiddel dat verdampt; aan de afgiftezijde condenseert dit gas weer en komt er warmte vrij voor jouw woning. De warmtepomp kan op deze manier zelfs ‘s nachts en op bewolkte dagen warmte genereren.

Het grote voordeel van zo’n warmtepomp is dat dit systeem zeer energie-efficiënt is. De COP (coefficient of performance) is namelijk hoog. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit er wordt verbruikt en hoe zuiniger de warmtepomp werkt. Je betaalt daardoor maximaal een kwart van je energie; de rest haal je uit de omgeving.

De warmtepomp heeft geen hoge temperaturen nodig om dit te verwezenlijken. Waar een ketel tot 80 of 90 graden warmte kan produceren, gaat de warmtepomp namelijk slechts tot 55 graden. Hierdoor werkt de warmtepomp overigens niet op ouderwetse radiatoren. Daarnaast is een apart boilervat noodzakelijk om water op te warmen voor het douchen.

Een efficiënte oplossing dus, maar er kleven enkele nadelen aan de warmtepomp. En zonnepanelen dan?

Elektriciteit opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een veelgebruikte manier om duurzame energie op te wekken. Een zonnepaneel – ook wel PV-paneel genoemd – zet fotonen uit zonlicht om in elektriciteit. Als er licht op de zonnecellen valt, gaat er gelijkstroom door het zonnepaneel lopen. De energie die hierbij ontstaat, wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom. Dit is de stroom die direct via de stopcontacten gebruikt kan worden door apparatuur in de woning.

Het vermogen om op deze manier elektriciteit op te kunnen wekken, maakt zonnepanelen tot een zeer efficiënte oplossing. Ze zijn immers in staat om op een eenvoudige, snelle wijze energie te genereren.

Een veelgenoemd nadeel van zonnepanelen is echter dat ze er niet mooi uitzien. Wel wordt er bij nieuwbouw al vaak meegedacht over het aanleggen van zonnepanelen. Daarnaast zijn standaard zonnepanelen niet in staat om energie op te wekken als ze bedekt worden, bijvoorbeeld door sneeuw of herfstbladeren. De panelen kunnen eventueel schuin worden geplaatst, waardoor er weinig vuil op blijft liggen.

Elektriciteit én warm water met PVT-panelen en warmtepomp

Een warmtepomp en zonnepanelen hebben beide hun voor- en nadelen. Een keuze die niet eenvoudig is. Een zonnepaneel kan echter worden gecombineerd met een thermische collector. Zo ontstaat er een combinatie van elektra en warmte: het zogenaamde PVT-systeem. De Volthera PVT-panelen zijn hier een voorbeeld van.

Benieuwd of deze twee-in-een oplossing een slimme keuze is voor jouw woning? Schrijf je in voor het live Webinar en ontdek of het Volthera PVT-systeem een passende oplossing is voor jouw woning. Schrijf je hier in.

Het PVT-systeem

PVT-panelen zijn een innovatieve combinatie waarmee je zowel warmte als elektriciteit kunt opwekken. Als totaalpakket geven PVT-panelen (warmtepomp, thermische collector en zonnepanelen in één) nóg meer kansen om duurzaam energie op te wekken. Lees hier meer over PVT-panelen:
Lees meer