2 augustus 2023
Femke Walda
op 2 augustus 2023
Vloerverwarming is een handige manier om je woning te verwarmen, maar het water dat door de vloerverwarming loopt moet wel nog worden opgewarmd. De vloerverwarming is het afgiftesysteem en dus een alternatief voor de radiator. Een afgiftesysteem heeft altijd een warmteopwekker nodig, zoals een cv-ketel.
Warmte opwekken kan ook gasvrij. In nieuwbouwwoningen wordt geen gebruik meer gemaakt van gasaansluitingen, dus daar worden alternatieven van de cv-ketel gebruikt om je vloerverwarming te verwarmen, zoals de warmtepomp. Op deze pagina leggen we uit waarom een warmtepomp en vloerverwarming een extreem sterke combinatie zijn voor jouw nieuwe woning.
Ontdek hier de complete gids voor het duurzaam verwarmen van jouw nieuwbouwwoning
De samenwerking tussen warmtepomp en vloerverwarming is bijzonder. Sterker nog: de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De warmtepomp en vloerverwarming werken samen om zonder gas jouw woning volledig te voorzien van warmte.
Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vrijwel altijd uitgerust met vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat ze uitermate geschikt zijn voor een warmtepomp. Een warmtepomp werkt namelijk het best met lage temperaturen. Vloerverwarming zorgt voor gelijkmatige verwarming van de gehele ruimte. Hierdoor hoeft het water minder warm gestookt te worden om toch een groot oppervlak te verwarmen. Daardoor werken warmtepomp en vloerverwarming zeer goed samen.
De warmtepomp hoeft met vloerverwarming namelijk maar op een lage temperatuur te verwarmen. Die lage afgiftetemperaturen kosten minder energie. Dat maakt de gehele installatie een stuk efficiënter.
Niet alleen zorgt de combinatie van warmtepomp en vloerverwarming voor de duurzame verwarming van je huis; hun samenwerking zorgt ook voor een goed resultaat qua energieverbruik.
Hoe minder hard een warmtepomp namelijk hoeft te werken, hoe beter het resultaat is. Dankzij de vloerverwarming, die eenvoudig een groot oppervlak kan bereiken in de woning, hoeft de warmtepomp geen hoge temperaturen te behalen om de gehele ruimte te verwarmen.
De warmtepomp kan maar tot maximaal 55 graden verwarmen, maar is hierdoor wel efficiënt. Dit kun je vergelijken met autorijden: een auto rijdt ook zuiniger als hij 60 rijdt dan een auto die 200 rijdt. Het benzineverbruik wordt bij een hogere snelheid veel hoger. Dankzij de vloerverwarming is een lage inspanning van de warmtepomp genoeg om een groot oppervlak te verwarmen.
Dit maakt de warmtepomp en vloerverwarming een dynamisch duo, waarmee je niet alleen bespaart op je energierekening, maar ook nog eens je hele woning goed kunt verwarmen.
De warmtepomp wordt overigens nóg effectiever binnen een PVT-systeem. Dit systeem bevat naast de warmtepomp ook PVT-panelen, die elektriciteit en warmte opwekken. Deze elektriciteit en warmte kunnen dienen om de warmtepomp te voeden.
Met één systeem wek je duurzame energie op waarmee je je woning verwarmt en van elektriciteit voorziet. Daarnaast maak je de samenwerking tussen warmtepomp en vloerverwarming nog efficiënter, aangezien je zelf (een deel van) de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp opwekt.