Image

2 augustus 2023

Warmtepomp gebruiken voor verwarming

Author

Femke Walda

op 2 augustus 2023

Verwarmen met behulp van een warmtepomp: hoe werkt dat en wat zijn de mogelijkheden?

Je zult je woning en je tapwater in een nieuwbouwwoning op een andere manier moeten zien te verwarmen dan met gas. Een vaak genoemd alternatief om je woning te verwarmen is de warmtepomp. Verwarming van tapwater is hiermee ook mogelijk.

Maar wat zijn de mogelijkheden en hoe werken deze alternatieven? Om je te helpen bij het maken van een goede keuze voor jouw nieuwe woning, beantwoorden wij op deze pagina jouw vragen.

De warmtepomp: hoe werkt dat?

De warmtepomp verwarmt je woning en je (tap)water en vervangt hiermee dus de cv-ketel en de behoefte aan gas. Om te zorgen dat jij er warmpjes bijzit, heeft een warmtepomp altijd een bron nodig om energie uit te halen. Er zijn drie mogelijkheden:

  • De grondbron
  • De buitenunit
  • Het PVT-systeem

Dat betekent dat de warmtepomp op een duurzame manier kan verwarmen. De energie wordt namelijk gehaald uit de aarde, de buitenlucht of de zon. Een PVT-systeem profiteert zelfs zowel van de buitenlucht als van de zon.

Lees hier meer over de werking van een warmtepomp met PVT als bron

De warmtepomp: voor- en nadelen

Hoewel het vanwege diverse voordelen een populair en veelgebruikt alternatief is, kleven er ook wat nadelen aan de warmtepomp. Voor- en nadelen worden hieronder uitgelicht.

De voordelen Warmtepompen kunnen op een duurzame manier warmte opwekken voor de verwarming. Dat dit een stuk milieuvriendelijker is dan gas (wat bij nieuwbouwwoningen sowieso niet meer mag worden toegepast) is natuurlijk al een groot voordeel van de warmtepomp.

Doordat er geen gas meer wordt gebruikt, is de warmtepomp veiliger en bespaar je veel op energie. De bron van de warmtepomp kan een PVT-systeem, een buitenunit of grondbron zijn. Deze bron onttrekt warmte uit de buitenlucht, de aarde of de zon, wat gebruikt wordt om (tap)water te verwarmen. Een erg efficiënte en goedkope oplossing om je woning en water te verwarmen!

Een ander groot voordeel van de warmtepomp, is dat zelfs op bewolkte dagen of ‘s nachts warmte gegenereerd kan worden. In tegenstelling tot zonnepanelen heeft de warmtepomp de zon niet nodig. Een ander voordeel is dat de warmtepomp geen temperatuurschommelingen heeft. Je verwarmt je woning met een constante temperatuur.

De energiebespaarlening kan de investering in een warmtepomp vergemakkelijken.

De nadelen Om de warmtepomp goed te laten werken, moet je woning wel goed geïsoleerd zijn. Zonder goede isolatie is de warmtepomp een stuk minder efficiënt; hij moet dan harder werken om de juiste temperatuur te bereiken. Dit gaat ten koste van het rendement.

Dit hangt samen met een ander veel genoemd nadeel van warmtepompen: ze kunnen slechts tot 55 graden verwarmen. Dit betekent dat ze niet werken op ouderwetse radiatoren. Dit nadeel van warmtepompen wordt bij nieuwbouwwoningen standaard verholpen, aangezien nieuwe woningen beschikken over lage-temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming. Dankzij de vloerverwarming kan de warmtepomp grote oppervlaktes verwarmen zonder hoge temperaturen.

Een nadeel dat wel voor nieuwbouwwoningen geldt, is dat er een aparte boiler nodig is om je tap- en douchewater te verwarmen. Daardoor neemt het gehele verwarmingssysteem wel veel ruimte in, in vergelijking met de ouderwetse cv-ketel. Verder op deze pagina gaan we in op de benodigde ruimte.

Veel mensen klagen daarnaast over het geluid van een warmtepomp. Wat velen niet weten, is dat dit niet door de warmtepomp komt. De buitenunit van een lucht/water warmtepomp is hiervoor verantwoordelijk. Warmtepompen wekken overigens enkel warmte op, dus om je woning ook van elektriciteit te voorzien is er nog een andere bron nodig.

PVT als bron Om zowel warmte als elektriciteit duurzaam op te wekken, is er een totaalpakket dat de warmtepomp combineert met collectoren en PV-panelen. Dit systeem heet PVT, wat staat voor Photovoltaïsch-Thermisch. Elektriciteit, warmte en warm tapwater in één systeem.

De PVT-panelen dienen hierbij niet alleen om elektriciteit op te wekken, maar ook als bron voor de warmtepomp om warmte uit de buitenlucht en de zon te halen. Lees meer over de voor- en nadelen van warmtepompen

Benieuwd of deze twee-in-een oplossing een slimme keuze is voor jouw woning? Schrijf je dan in voor het live Webinar. In 45 minuten vertellen we alles over het PVT-systeem van Volthera.

Schrijf je hier in voor het live Webinar.

Benodigde ruimte

Één van de genoemde nadelen van een warmtepompsysteem is dat het systeem plaats inneemt in huis. Maar om hoeveel plaats gaat het dan? En waar moet je rekening mee houden?

De warmtepomp heeft ongeveer de grootte van een koelkast. Zoals eerder benoemd is er voor warm (tap)water een aparte boiler nodig. Qua ruimte heb je in totaal dus ongeveer twee koelkasten nodig, die een plek moeten krijgen in je woning. Het voordeel is dat een warmtepomp zonder buitenunit geen plek inneemt in de tuin. Hieronder zie je hoe zoiets eruit kan zien op een zolder.

Weet jij in een vroeg stadium van je nieuwbouwproject al wat voor verwarmingssysteem je wilt gaan gebruiken? Deel dit dan met de architect en zorg ervoor dat de benodigde ruimte slim wordt meegenomen in het ontwerp van je woning!

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen omtrent het gebruik van een warmtepomp voor verwarming:

Maken ze veel herrie? Alleen de warmtepomp produceert geluid: zo’n 44 dB(A). Dit is iets minder luid dan een cv-ketel. Ter vergelijking: de luidheid van fluisteren is ongeveer 30 dB(A), voor normaal praten is dit 50 dB(A). Om het gebruik zo aangenaam mogelijk te maken, zorgen wij ervoor dat we voor onze systemen gebruik maken van warmtepompen die het minste overlast veroorzaken, zowel binnens- als buitenshuis.

Vreten ze veel energie? Nee, zoals vermeld dienen bodembron, buitenunit of PVT-systeem ervoor om de warmtepomp van energie te voorzien. Het deel dat uit de grond of buitenlucht komt, is gratis energie. Bij PVT wordt daar een deel elektra aan toegevoegd. Het elektraverbruik dat nodig is voor de warmtepomp, hangt af van de warmtevraag van je woning. Je betaalt dus alleen als er extra elektriciteit nodig is voor je woning.

Vragen ze veel onderhoud? Wij adviseren een jaarlijkse inspectie via de installateur om het risico op disfunctioneren tot een minimum te beperken. De warmtepomp is verder onderhoudsarm. Als er al onderhoud verricht wordt, is dit meestal preventief.

Wat is de levensduur van een warmtepomp? Een warmtepomp gaat gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar mee.