2 augustus 2023
Femke Walda
op 2 augustus 2023
Nederland gaat in 2050 van het gas af. Een duurzame ontwikkeling, maar wat betekent dat voor jou als huiseigenaar?
Vanaf 2050 zul je je woning moeten verwarmen zonder aardgas. Maar geen zorgen, want er zijn alternatieven die niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook voordeliger. Wat jouw situatie ook is, op deze pagina leer je alles over hoe je duurzaam energie kunt opwekken, welk rendement je op zonnepanelen kunt behalen, welke subsidies beschikbaar zijn en meer.
Waarom moet Nederland van het gas af? De overheid heeft bepaald dat alle huizen in Nederland in 2050 van het gas af moeten zijn. Hier zijn verschillende redenen voor. Aardgas is een fossiele brandstof die niet onbeperkt beschikbaar is: op is op. Daarnaast komt er veel CO2 vrij bij het verbranden van aardgas, wat enorm slecht voor het milieu is.
Dat Nederland van het gas af gaat is dus een positieve ontwikkeling, maar zeker voor bestaande woningen kan dit een flinke uitdaging zijn. Ongeveer 95 procent van de woningen in Nederland is namelijk aangesloten op het gasnet, en deze woningen moeten dus op een andere manier verwarmd worden. Sinds juli 2018 is het voor nieuwbouwwoningen al niet meer mogelijk om een gasaansluiting aan te vragen zonder toestemming van je gemeente.
Wanneer moet ik van het gas af? In 2050 moeten woningen in Nederland dus volledig van het gas af zijn. Dat lijkt nog heel ver weg, maar dit betekent dat de komende jaren de eerste woonwijken al van het aardgas af gaan. De kans is dus groot dat je er ver voor 2050 al mee te maken krijgt. Het is dus belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Wat betekent het voor jouw (toekomstige) woning? En hoe kun je zelf duurzame energie gaan opwekken?
Om te voldoen aan de “van het gas af”-regeling in 2050, is het wellicht nodig om je woning te renoveren of verbouwen. In de zoektocht naar alternatieven om energie/warmte op te wekken, kom je al snel uit bij duurzame oplossingen. Denk hierbij aan zonnepanelen, een warmtepomp of PVT-panelen.
Een voorbeeld van zo’n duurzame oplossing is Volthera: een innovatief plug-and-play PVT-systeem. In ons e-book lees je meer over de voordelen van deze combinatie en hoe je elektriciteit kunt opwekken en water kunt verwarmen met één systeem.
Ben je benieuwd wat onze klanten van het PVT-systeem vinden? Coen en Nicole vertellen over hun ervaringen met het PVT-systeem van Volthera: “Tot nu toe zijn we erg tevreden over het systeem!”
Lees het hele verhaal van Coen en Nicole in onze case study: Download de case study hier