2 augustus 2023
Femke Walda
op 2 augustus 2023
Nederland gaat langzaam maar zeker van het gas af, met alle voordelen vandien. Deze verandering brengt flinke investeringen met zich mee. Maar niet getreurd: er zijn tegemoetkomingen en subsidies voor zonnepanelen en andere vormen van duurzame energie beschikbaar!
Zo zijn er de energiebespaarlening en de ISDE subsidie. Daarnaast is btw op zonnepanelen terugvragen mogelijk. Ook zijn er subsidies voor het isoleren van je woning.
Hieronder leer je over de verschillende mogelijkheden die jou in staat stellen voordelig duurzaam te leven. Neem bijvoorbeeld PVT-zonnepanelen, een relatief nieuwe technologie met dubbele functie, die een stuk aantrekkelijker wordt door de mogelijkheid om subsidies aan te vragen.
We noemden de ISDE subsidie al als voorbeeld. Deze subsidieregeling is zowel voor particuliere als zakelijke gebruikers bedoeld en werd in het leven geroepen om het gebruik van duurzame warmte te stimuleren. Zo besparen we energie en wordt de CO2-uitstoot teruggedrongen. Lees hier meer over deze subsidie.
Let op: met ingang van 2020 kan geen ISDE subsidie meer worden aangevraagd voor warmtepompen en pelletkachels in nieuwbouwwoningen. De subsidie blijft wel van kracht voor bestaande woningen en renovaties.
De meeste ISDE aanvragen worden binnen 8 weken afgehandeld. Aan welke voorwaarden voldaan moet worden, verschilt tussen particulieren en zakelijk gebruik. Zo moet bij particulier gebruik de aanvrager eigenaar zijn van het apparaat, terwijl een zakelijke aanvrager moet beschikken over een geldig KvK-nummer. Voor beiden moet het apparaat zijn geïnstalleerd door een deskundig installateur.
Hier staan stappenplannen (particulier en zakelijk) voor het aanvragen van een ISDE subsidie.
Btw op zonnepanelen terugvragen is overigens ook mogelijk. Als zonnepaneeleigenaar word je in feite gezien als klein energiebedrijf, waardoor je de btw over de aanschafprijs van zonnepanelen kunt terugvragen. Let er wel op dat btw op zonnepanelen terugvragen binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar gedaan moet worden. Koop je zonnepanelen in 2020? Regel de terugvraag van btw dan vóór 1 juli 2021. Daarnaast moeten de factuur van de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan.
Een derde optie is de energiebespaarlening. Dit is een financieringsmogelijkheid voor energiebesparende investeringen in/aan je huis. De kosten worden dankzij deze lening over meerdere jaren verdeeld. De besparing die duurzame energie met zich meebrengt, kan maandelijks genoeg zijn om de energiebespaarlening te dekken!
Enkele voordelen van de energiebespaarlening zijn:
De ISDE subsidie, btw op zonnepanelen terugvragen of de energiebespaarlening zijn drie aantrekkelijke opties om de investering in PVT-panelen nóg interessanter te maken. De eerste twee opties maken het aankoopbedrag voordeliger, terwijl de energiebespaarlening een voordelige lening is, die dankzij het rendement dat de panelen je opleveren eenvoudig afgelost kan worden.
De meest ideale subsidie voor jouw duurzaamheidsproject zal per situatie verschillen. Zo is bijvoorbeeld het te behalen rendement belangrijk bij het afsluiten van een energiebespaarlening.
Je potentiële rendement hangt af van een aantal factoren. Heb je nog geen zonnepanelen, maar wil je wel berekenen welk rendement je kan behalen?
Op deze pagina lees je hier meer over: Lees meer
Een PVT-paneel is een innovatieve combinatie tussen een zonnepaneel en een thermische collector. Het zonnepaneel aan de voorkant wekt elektriciteit op, terwijl de bijbehorende warmtepomp warmte uit de omgeving onttrekt.
Op deze manier krijgt het dak een efficiënte dubbelrol, waardoor je op de elektriciteits- én gasrekening kunt besparen. Hier zijn zelfs verschillende subsidies voor beschikbaar.
Een voorbeeld van zo’n subsidie is de ISDE subsidie. Een warmtepomp en zonnepaneel in één, waarvoor je ook nog eens subsidie kunt krijgen. PVT-panelen zijn de ideale oplossing om van het gas af te gaan. Lees hier meer over PVT-zonnepanelen.