2 augustus 2023
Femke Walda
op 2 augustus 2023
Je zit in de beginfase van een nieuwbouwproject of bent zelfs al hard op weg met het verwezenlijken van je droomwoning. Een aspect dat tegenwoordig een grote rol speelt bij nieuwbouwprojecten, is het verwarmen van je woning en je tapwater. Het is namelijk niet meer toegestaan om een gasaansluiting te hebben. Er moet dus worden gekeken naar alternatieven.
Op deze pagina leggen we je uit wat er komt kijken bij de montage van zonnepanelen of een PVT-systeem, zodat je je daar geen zorgen om hoeft te maken.
Nu nieuwbouwhuizen geen gasaansluiting meer mogen hebben, is het noodzakelijk om je huis op een andere manier van energie te voorzien. Het mooie aan een nieuwbouwproject is dat alles nog gebouwd moet worden. Dat betekent dat je alles op elkaar kunt afstemmen, inclusief het verwarmingssysteem naar keuze.
Nieuwbouwwoningen zijn uitermate geschikt voor duurzame systemen, aangezien ze standaard vloerverwarming hebben en goed geïsoleerd zijn. Daarnaast wordt de technische ruimte al ingericht op een warmtepompinstallatie, in tegenstelling tot vroeger. Toen werd hier nog ruimte gemaakt voor een cv-ketel, hetgeen nu niet meer kan. De indeling van nieuwbouw is dus veel beter afgestemd op duurzaamheid.
Voor de montage van zonnepanelen of een PVT-systeem, zijn enkele kenmerken van je nieuwe woning van belang voor de architect of de specialist. In feite is iedere nieuwbouwwoning geschikt voor de montage van panelen en aanleg van een duurzaam verwarmingssysteem, maar vooraf moet nagedacht worden over de beschikbare ruimte en het doel van het systeem.
Dakoppervlak en oriëntatie Wat belangrijk is bij het besluit om zonnepanelen of een PVT-systeem te laten monteren op je nieuwe huis, is het beschikbare dakoppervlak. De oppervlakte die er beschikbaar is, bepaalt hoeveel panelen er maximaal gelegd kunnen worden. Om te beoordelen of dit maximale aantal voldoende is, is een andere vraag van groot belang: het doel van je duurzame verwarmingssysteem.
Ook de oriëntatie van het dak is belangrijk. Oriëntatie van panelen op het noorden is namelijk minder efficiënt. Oriëntatie op het oosten of westen levert veel meer op.
Het doel voor ogen Het doel dat je voor ogen hebt met je duurzame verwarmingssysteem, is van groot belang voor de montage ervan. Wil je je woning verduurzamen, of is er een bepaald minimum aan elektriciteit of warmte dat je wilt opwekken? Op basis hiervan kan een plan gemaakt worden voor de montage van zonnepanelen of een PVT-systeem. Dan is het eerder genoemde beschikbare oppervlak wel van belang. Past dit binnen je gestelde doelen?
Verschil in montagesystemen Het voordeel is dat het montagesysteem voor zonnepanelen en PVT-panelen hetzelfde is. Architecten en installateurs weten welke informatie hiervoor nodig is en wat hierbij komt kijken, dus bovenstaande punten zullen altijd worden bekeken in overleg met de architect en een specialist. Zo ben je goed voorbereid op de montage, of je nu kiest voor zonnepanelen of PVT-panelen!
Een PVT-systeem heeft enkele voordelen ten opzichte van alternatieve duurzame verwarmingssystemen.
Combinatie van systemen Het grootste voordeel van PVT is dat het systeem meerdere manieren van energie opwekken met elkaar combineert. Zo wek je tegelijkertijd elektriciteit, warm tapwater en warmte op. De opgewekte elektriciteit kan zelfs dienen om de warmtepomp te voeden, wat het systeem extra efficiënt maakt. Niet alleen qua energie, maar ook qua kosten.
Dit combineren van systemen heeft als voordeel dat alles in één systeem zit, wat het geheel overzichtelijk maakt. Binnenshuis zal het PVT-systeem, inclusief warmtepomp, op één plek geïnstalleerd worden. Ook op het dak hoeft maar één systeem aangelegd te worden.
Onzichtbaar en stil Een ander voordeel van de PVT-panelen en het bijbehorende systeem, is dat het amper hoeft op te vallen. Zeker als je in een nieuwbouwproject tijdig start met het nadenken over de toevoeging van een PVT-systeem, kan het systeem geïmplementeerd worden in de bouwplannen. Zo sluit het esthetisch aan op jouw ideeën en wensen, zowel op het dak als het deel van het systeem dat zich binnenshuis bevindt.
Naast het esthetische aspect, is een veelgehoorde zorg over duurzame verwarmingssystemen dat ze veel lawaai zouden maken. Dat is bij de warmtepomp die bij het PVT-systeem hoort absoluut niet het geval. De PVT-panelen produceren geen geluid en ook de warmtepomp doet geruisloos zijn werk. Het systeem verwarmt zonder dat je er last van hebt je woning en je tapwater.
Eenvoudige installatie Het laatste voordeel van PVT-systemen is onlosmakelijk verbonden met het feit dat het om één combinerend systeem gaat: het systeem is eenvoudig te installeren en overzichtelijk. Dankzij het Volthera-systeem wordt de installatie voor een installateur nog eenvoudiger. Dit systeem wordt namelijk volledig plug & play opgeleverd.
Het Volthera PVT-systeem maakt de installatie van het systeem voor installateurs nog eenvoudiger, door alle losse elementen als plug & play oplossing aan te bieden. Zo is er één aanspreekpunt: een installateur die exact weet hoe het systeem in elkaar zit.
Het twee-in-één systeem van Volthera kan helemaal afgestemd worden op jouw nieuwe woning. Door ervoor te zorgen dat de specialist tijdig bij het nieuwbouwproject betrokken is, kan het systeem gegarandeerd naar wens worden geïnstalleerd.
Een ander voordeel van het plug & play systeem is dat servicevragen vaak eenvoudig op te lossen zijn. Doordat altijd dezelfde componenten worden toegepast, weet de installateur hoe het systeem in elkaar zit en zijn de onderdelen eenvoudig te vervangen. Zo ben je dus ook verzekerd van een lange levensduur van het systeem.