Image

2 augustus 2023

Elektrisch verwarmen met zonnepanelen

Author

Femke Walda

op 2 augustus 2023

Hoe kan ik mijn huis verwarmen op zonne-energie? Wat komt daarbij kijken en is het een verstandige keuze?

Nu verwarmen op gas bij nieuwbouwwoningen niet meer tot de mogelijkheden behoort, zul je een alternatief moeten kiezen om je nieuwe woning te verwarmen. Een mogelijkheid die vaak voorbij komt, is elektrisch verwarmen.

Elektrisch verwarmen met zonnepanelen is duurzamer dan alle elektriciteit van het net halen, maar naast alle voordelen zitten er ook wat nadelen aan vast. Op deze pagina leggen we uit waarom puur vertrouwen op zonnepanelen inefficiënt is en wat betere alternatieven zijn om je nieuwe woning te verwarmen. Zo is er een alternatief waarmee je zowel elektriciteit als warmte en warm tapwater op kunt wekken, wat een stuk efficiënter is dan standaard zonnepanelen.

Ontdek hier de complete gids voor het duurzaam verwarmen van jouw nieuwbouwwoning

Huis verwarmen met zonnepanelen: voor- en nadelen

Je huis elektrisch verwarmen met zonnepanelen heeft één heel groot voordeel: het is een duurzame oplossing om er warmpjes bij te zitten, zodat je geen gasaansluiting nodig hebt. Bij nieuwbouwhuizen is gasloos verwarmen noodzakelijk. Je huis elektrisch verwarmen met enkel zonnepanelen, is echter geen efficiënte oplossing.

Elektrisch je huis verwarmen met zonnepanelen is vergelijkbaar met een elektrische cv-ketel: het gebruikt zeer veel elektriciteit. Door alleen gebruik te maken van zonnepanelen ben je afhankelijk van de zon. Als de zon niet schijnt, wordt de benodigde elektriciteit van het net gehaald. Of het dan nog een duurzame oplossing is, is dus maar de vraag.

Een ander nadeel van elektrisch verwarmen met zonnepanelen is dat er vaak niet voldoende dakoppervlak is om te voldoen aan de volledige elektriciteitsbehoefte van je woning. Dan is extra elektriciteit van het net halen dus ook nodig.

Inefficiëntie in cijfers – hoe dan wel? De efficiëntie van zonnepanelen is goed zichtbaar als we kijken naar het aantal kWh dat je nodig hebt (lees hier meer over energietermen als kWh).

Elektrisch je huis verwarmen met zonnepanelen zorgt ervoor dat je iedere kWh die je opwekt in de woning stopt om deze te verwarmen. Dit is afhankelijk van de warmtebehoefte van je woning en het aantal zonnepanelen op het dak. Een warmtepomp is een oplossing die met een PVT-paneel, buitenunit of grondbron als bron warmte uit de lucht of aarde kan halen.

Er is een oplossing waarbij je tegelijkertijd gebruikt maakt van een warmtepomp, collectoren en panelen. Met deze oplossing wek je elektriciteit, warmte en warm tapwater op met één systeem. Een warmtepomp is efficiënter dan volledig elektrisch verwarmen, waardoor er bij dit systeem minder panelen nodig zijn. Er is dus minder dakoppervlak nodig. Deze oplossing heet PVT.

De warmtepomp en PVT-panelen

Bij PVT, dat staat voor Photovoltaïsch-Thermisch, worden PV-panelen (zonnepanelen) gecombineerd met een thermische collector. Die thermische collector dient als bron voor de warmtepomp, die bij het PVT-systeem hoort. Door gebruik te maken van panelen en een warmtepomp, kun je zowel elektriciteit als warmte en warm tapwater opwekken.

Daarnaast haalt dit systeem ook een deel van de warmte uit de buitenlucht dankzij de thermische collector. Hierdoor krijgt je dak een dubbele functie. Dankzij de mogelijkheden die PVT biedt, verwarm je je huis dus op een erg efficiënte manier.

PVT-panelen aanvullen met PV-panelen Het voordeel van een systeem dat bestaat uit verschillende onderdelen, is de mogelijkheid tot maatwerk. Het systeem kan worden afgestemd op jouw specifieke wensen en behoeften.

Zo begrijpen we dat de warmtevraag en de elektriciteitsbehoefte van een woning vaak niet op elkaar aansluiten. Je hebt bijvoorbeeld 16 PVT-panelen nodig voor de warmtevraag van je nieuwe woning, maar om de nodige elektriciteit op te wekken heb je 20 panelen nodig. Geen probleem! Het systeem kan worden ingericht met 16 PVT-panelen voor de warmtevraag, en om de elektriciteitsbehoefte af te vangen vullen we dit aan met 4 PV-panelen. Overigens kunnen de architect en de PVT-specialist helpen met het vaststellen van je warmtevraag en elektriciteitsbehoefte.

Lees meer over montage mogelijkheden

Wat kost een PVT-systeem?

Elektrisch verwarmen is dus een uitstekende oplossing, maar met een PVT-systeem doe je dit een stuk efficiënter dan met standaard zonnepanelen. Om te weten of het qua kosten ook zo veel efficiënter is, vraag je je waarschijnlijk af wat de prijzen van PVT-panelen zijn. Er zijn enkele factoren die de prijs van een PVT-systeem bepalen:

Klant: Wat zijn de wensen, ideeën en ideeën

Budget: Wat is de warmtevraag of de elektriciteitsbehoefte? En wat is het budget om daarin te investeren?

Mogelijkheden: Wat is er mogelijk in de woning? Wat is bijvoorbeeld het dakoppervlak?

Er is helaas dus geen eenduidig antwoord op de vraag “Wat kost een PVT-systeem?” Dit komt doordat er maatwerk bij komt kijken. Het systeem sluit daardoor wel aan op de specifieke behoeften van jouw nieuwbouwhuis.

In dit blog lees je meer over hoe de prijs van een PVT-systeem tot stand komt

Wat is Volthera?

Volthera is een specialist in PVT-panelen die zich focust op het totaalpakket. Service, installatiegemak en een duurzame oplossing voor jouw nieuwe droomwoning. Onze specialisten helpen graag mee aan het verwezenlijken van jouw duurzame verwarming.


Het Volthera systeem is volledig Plug & Play gebouwd, wat betekent dat alle afzonderlijke onderdelen eenvoudig op elkaar kunnen worden aangesloten. Dit maakt het mogelijk om maatwerk af te leveren voor iedere woning. Ook is het installeren van het PVT-systeem hierdoor eenvoudig voor de installateur.
Andere voordelen zijn:

  • Maximale veiligheid
  • Esthetisch design
  • Hoogwaardige materialen
  • Één portaal voor je opbrengsten
  • Geen buitenunit of grondbron nodig

Wil je Volthera graag in onze showroom komen bekijken? Maak dan een afspraak!