Image

2 augustus 2023

Nieuwbouw elektrisch verwarmen: mogelijkheden, voordelen en meer

Author

Femke Walda

op 2 augustus 2023

Hoe kan ik mijn nieuwbouwwoning en tapwater zonder gas verwarmen?

Bij de bouw van nieuwbouwwoningen wordt geen aardgas meer aangesloten. In plaats daarvan worden er alternatieven gebruikt om te zorgen dat je er warmpjes bij zit en warm kunt douchen. Alternatieven die vaak een stuk duurzamer zijn dan aardgas. Elektrisch verwarmen is zo’n alternatief, mits het duurzaam gebeurt.

Maar hoe werkt duurzaam (elektrisch) verwarmen? Welke oplossingen zijn er om dit zo efficiënt mogelijk te doen en wat zijn de voordelen? De antwoorden op deze vragen en meer vind je op deze pagina.

Elektrisch verwarmen

Laten we eerst ingaan op waarom een alternatief als elektrisch verwarmen noodzakelijk is bij nieuwbouw. De rijksoverheid heeft bepaald dat Nederland in 2050 nog maar nauwelijks CO2 mag uitstoten. Dit is bedoeld om de klimaatverandering tegen te gaan en een gezondere toekomst voor ons allemaal mogelijk te maken. Aangezien aardgas daardoor binnen 30 jaar niet meer gebruikt mag worden, worden nieuwbouwwoningen tegenwoordig gebouwd zonder aardgasaansluiting.

Je huis verwarmen zonder gas wordt daardoor een verplichting. Aardgas verdwijnt en (duurzame) energie voor verwarming en warm (tap)water komt ervoor in de plaats. Want als we toch op een andere manier moeten verwarmen, kunnen we net zo goed duurzaam verwarmen. Zo werken we allemaal mee aan een beter milieu.

Duurzaamheid kent twee aspecten: ten eerste betekent duurzaam dat iets lang meegaat, maar het betekent ook dat het niet schadelijk is voor mens en milieu. Datzelfde geldt voor duurzaam verwarmen. Je wil een verwarmingssysteem dat je huis voor lange tijd kan verwarmen.

Hierboven benoemen we al dat elektrisch verwarmen niet per definitie duurzaam is. Als je namelijk alle elektriciteit van het net haalt, wordt elektrisch verwarmen een duur grapje en is het dus ook niet heel duurzaam. Om je huis zo efficiënt en duurzaam mogelijk te verwarmen zonder gas is de beste oplossing het opwekken van je eigen elektriciteit.

Op deze pagina worden verschillende vragen over (elektrisch) verwarmen in nieuwbouwwoningen beantwoord. We lichten diverse mogelijkheden toe.

Gasloos wonen in nieuwbouw: van project tot droomwoning

Nieuwbouw is bouwen aan je toekomst. From scratch bouw je aan een nieuwe droomwoning. Voordat het zo ver is, zijn er een hoop keuzes die je moet maken. Wellicht zijn er vragen die op je afkomen waar je niet op was voorbereid. Zo is gasloos wonen in nieuwbouw de standaard, maar wat zijn de alternatieven? Moet je woning aan bepaalde voorwaarden voldoen? En welke partijen haak je op welk moment aan? Lees meer over de mogelijkheden van elektrisch verwarmen