2 augustus 2023
Femke Walda
op 2 augustus 2023
Interesse in zelf duurzame energie opwekken? Of het in jouw unieke situatie nu gaat om een nieuwbouwwoning of om een verbouwing, er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken. Op deze pagina leggen we uit hoe je als huiseigenaar duurzaam energie opwekt.
Er zijn meerdere manieren om duurzaam energie op te wekken, als je van het gas wilt. Er zijn immers ook verschillende vormen van energie, die op andere manieren worden opgewekt. Al die manieren hebben hun eigen voor- en nadelen. Laten we er een paar op een rijtje zetten.
Duurzaam elektriciteit opwekken: zonnepanelen Zonnepanelen – ook wel PV-panelen genoemd – zijn een veelgebruikt alternatief voor gas. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit, die direct gebruikt kan worden in jouw huis.
Een nadeel van PV-panelen is dat er geen elektriciteit wordt opgewekt als het bewolkt of donker is, of als ze bedekt worden door bijvoorbeeld sneeuw, vuil of bladeren. Bij de aanleg van zonnepanelen wordt hier wel rekening mee gehouden: de panelen kunnen bijvoorbeeld schuin geplaatst worden, zodat er weinig vuil op blijft liggen.
Duurzaam verwarmen: de warmtepomp Een andere vorm van omgaan met duurzame energie, is duurzaam verwarmen. Warmtepompen zijn in staat om duurzaam warmte op te wekken voor de verwarming of CV-ketel. Dit is een erg handig en milieuvriendelijk alternatief voor gas. Wat de bron doet, is energie onttrekken uit de buitenlucht. Deze energie wordt gebruikt om (tap)water te verwarmen. De warmtepomp kan zelfs ‘s nachts en op bewolkte dagen warmte genereren.
Een nadeel is dat warmtepompen niet werken op ouderwetse radiatoren, doordat de warmtepomp slechts tot 55 graden kan verwarmen. Ook is er een aparte boiler nodig om douchewater op te warmen.
Tapwater duurzaam opwekken: de zonneboiler Die aparte boiler die duurzaam douchewater verwarmt, heet een zonneboiler. Deze boiler zet zonlicht om in warmte. De zonneboiler is in staat om water te verwarmen tot de gewenste gebruikstemperatuur. Dit warm water kan vervolgens direct als tapwater dienen.
Dit systeem heeft weinig onderhoud nodig en kost relatief weinig. Daarom zijn zonneboilers erg populair, zelfs in Nederland. Ook op een koude winterdag levert de zonnecollector namelijk warm water. Hier is wel echt zon voor nodig; op bewolkte dagen doet de zonneboiler niks.
Het totaalpakket: PVT-panelen Al deze manieren om duurzame energie op te wekken blinken uit in hun eigen vorm van energie. Zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers zijn allemaal uitstekende oplossingen om minder gas te gebruiken en duurzame energie op te wekken, maar moet je twee verschillende systemen aansluiten als je zelf zowel elektriciteit als warmte op wilt wekken?
Welnee! Een PVT-zonnepaneel kan gecombineerd worden met een thermische collector, waardoor er een combinatie van elektra en warmte ontstaat. Een totaalpakket in duurzame energie. Dit heet een PVT-systeem, wat staat voor Photovoltaïsch-Thermisch: elektriciteit en warmte.
PVT-panelen zijn hybride panelen: een zonnepaneel wordt gecombineerd met een thermische collector. Dit maakt ze één van de meest efficiënte vormen van zelf duurzame energie opwekken. Je dak krijgt immers een dubbelfunctie: je bespaart zowel op je elektriciteits- als op je gasrekening.
PVT-panelen zijn niet alleen een efficiënte oplossing om minder gas te gebruiken, ze zijn ook nog eens eenvoudig te installeren. Dit totaalpakket zorgt dat zelf duurzame energie opwekken aangenamer wordt dan ooit.
Lees meer over PVT-panelen in ons Ebook “Van het gas af”!
Wil je eenvoudig berekenen welk rendement jij kunt behalen dankzij PVT-panelen? Goed om te weten: na de terugverdientijd is het rendement dat je behaalt pure winst! Dat rendement hangt van een aantal factoren af. Denk hierbij aan:
Om een keuze in duurzame energie te kunnen maken, is het handig om het mogelijke rendement te weten. Het rendement op duurzame energie kan oplopen tot wel 400%. Benieuwd hoe je het rendement van PVT-panelen kunt berekenen en hoe je er voor staat?
Lees meer