De hybride warmtepomp in het Volthera systeem - Volthera

De hybride warmtepomp

Het Volthera PVT-systeem bestaat uit componenten van de hoogste kwaliteit. Al deze onderdelen zijn volledig plug & play opgebouwd en kunnen eenvoudig op elkaar worden aangesloten zodat deze optimaal werken. Een van deze onderdelen is de warmtepomp. Er zijn verschillende toepassingen van de warmtepomp, de hybride warmtepomp of de all-electric warmtepomp.

Wat is een hybride warmtepomp?

Wanneer er wordt gesproken over een hybride warmtepomp betekent dit dat het gaat om een verwarmingsinstallatie waar duurzame energie wordt gecombineerd met fossiele brandstof, zoals aardgas. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Warmtepomp i.c.m. de cv-ketel
  • Warmtepomp i.c.m. de cv-ketel en zon-energie

Bij een hybride warmtepomp werken de warmtepomp en de cv samen om het huis te voorzien van warm tapwater en warmte. Bij het Volthera systeem wordt er gewerkt met een Vaillant warmtepomp.

Werking warmtepomp
Aan de achterkant van het PVT-paneel zitten collectoren bevestigd. Hier stroomt zo’n 15 liter vloeistof doorheen. Deze vloeistof wat een combinatie is van water en glycol warmt langzaam op doordat de warmte uit het zonnepaneel én uit de buitenlucht onttrokken wordt. De vloeistof gaat vervolgens naar de warmtepomp en straalt daar zijn warmte af. Dankzij de warmte die de warmtepomp afgeeft verdampt het koudemiddel. Deze damp gaat vervolgens naar de compressor, alleen de damp is niet voldoende om de gewenste warmte te kunnen krijgen. Daarom stopt de warmtepomp extra energie vanuit het elektriciteitsnet in de compressor. Het gevolg hiervan is dat de druk wordt verhoogt en daardoor de temperatuur stijgt.

Aan de afgiftezijde van de warmtepomp loopt een relatief koude vloeistof doorheen, waardoor het koudemiddel condenseert en zijn warmte afstaat. Hierdoor ontstaat er een goede temperatuur in huis. Het afgekoelde gas wordt door middel van het expansieventiel ontdaan van zijn druk en is vervolgens weer in de positie om opnieuw te verdampen. Het is dus een gesloten kringloopsysteem.

De werking van een warmtepomp bestaat dus uit de volgende 3 cyclussen:
1. Warmte onttrekken uit de omgeving
2. De temperatuur verhogen
3. De warmte gebruiken in de woning

Naast de warmte die wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning, verwarmt de warmtepomp ook het tapwater in het boilervat dat gebruikt kan worden voor o.a. de douche.

Kosten hybride warmtepomp

Het Volthera systeem is een volledig plug en play systeem. Dat betekent dat de hybride warmtepomp kosten in de totaalprijs zijn verwerkt. De kosten voor een volledige PVT-systeem liggen wel iets hoger dan de gemiddelde hybride warmtepomp prijs. Maar met Volthera heb je met de combinatie van de PVT-panelen en de warmtepomp een twee-in-een oplossing. Daarnaast is het ook mogelijk om subsidie te krijgen wanneer je een warmtepomp aanschaft voor jouw bestaande woning en kun je btw terugvragen op de zonnepanelen. Lees hier er meer over.

Geluid warmtepomp
Er wordt veel gesproken over het geluid van een warmtepomp. Voornamelijk de grote lucht/water warmtepompen die buiten geplaatst worden kunnen geluidsoverlast veroorzaken. De Vaillant warmtepomp in de oplossing van Volthera is nagenoeg geluidloos en wordt ook binnen geplaatst zoals in de kelder, op zolder of in een bijkeuken. Daarnaast heeft de warmtepomp een compact formaat en is deze in het geval van het hybride systeem gemakkelijk naast de CV-ketel te hangen.

Haal jij alles eruit wat erin zit?

Doe snel jouw persoonlijke test en kijk hoeveel je kunt besparen.