Image

11 december 2019

Wat zijn pv-panelen?

Author

Vivien Augustinus

op 11 december 2019

PV-panelen

Om de vraag ‘Wat zijn PV-panelen?’ te beantwoorden, is het belangrijk om te weten waar ‘PV’ voor staat. PV is namelijk een afkorting van ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit. PV-panelen is een vakterm die vaak wordt gebruikt door specialisten. Bij jou in je familie en kennissenkring zal de term zonnepanelen vaker gebruikt worden.

Een PV-paneel is een paneel dat op duurzame wijze zonne-energie omzet in elektriciteit. Om gebruik te kunnen maken van deze duurzame elektriciteit moet de gelijkstroom-  nog wel omgezet worden naar wisselstroom. Hier is een omvormer voor nodig.

Wat zijn de kosten?

Je wilt natuurlijk graag weten wat de kosten zijn voor zo’n zonnepaneel. Dit is afhankelijk van jouw specifieke situatie en het merk paneel dat je aanschaft. Daarnaast betaal je natuurlijk niet alleen voor een zonnepaneel. De kosten voor de omvormer, de bekabeling en de installatie komen er ook nog bij.

Alternatief

Zonnepanelen nemen aardig wat ruimte op je dak in beslag. Dit dakoppervlak wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk benutten. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te combineren met een thermische collector. Dit heet een PVT-paneel. PVT-panelen wekken zowel elektriciteit als thermische energie op. De thermische energie wordt vervolgens ingezet om via een warmtepomp de woning en het tapwater te verwarmen. Wil je meer weten over het PVT-paneel? Lees dan de blog ‘Wat zijn Volthera PVT-panelen’.