Image

24 februari 2021

Waarom wel of geen boilervat?

Author

Femke Walda

op 24 februari 2021

Wat is een boilervat?

De functie van het boilervat is bij zowel een hybride-systeem als een all-electric systeem hetzelfde. Hij voorziet je huis van warm tapwater. Bij een hybride oplossing werkt het vat samen met de warmtepomp én de cv-ketel om het tapwater te verwarmen. Hierdoor hoeft het tapwater in het vat niet perse warm te zijn wanneer je gebruik wil maken van warm water uit de kraan. De boiler stuurt het water naar de cv-ketel en die warmt, wanneer nodig, het water op zodat je altijd warm water uit de kraan hebt. Je bespaart uiteraard wel op je gasrekening als het water uit het boilervat al op de juiste temperatuur is, aangezien de cv-ketel dan minder hoeft bij te verwarmen.

Bij een all-electric systeem wordt het tapwater volledig verwarmt door het boilervat. Bij dit systeem is er namelijk geen mogelijkheid om bij te verwarmen met een cv-ketel. Een sensor in het boilervat communiceert voortdurend met de warmtepomp om het water op temperatuur te houden.

Het boilervat wordt idealiter geplaatst direct naast de warmtepomp en bij het hybride systeem ook in de buurt van de cv-ketel. Wanneer de componenten ver uit elkaar staan kan dit ten kosten gaan van de efficiëntie.

Waarom wel of geen boilervat?

Een groot voordeel van een boilervat is dat je het tapwater op een duurzame manier kunt verwarmen. Bij een hybride systeem zonder boilervat neemt de warmtepomp de warmtevraag van de woning op zich. Het verwarmen van tapwater loopt dan via cv-ketel. Om je te helpen met je keuze hebben we de voor een nadelen van het boilervat even op een rijtje gezet:

Waarom wel een boilervat?

De reden om te kiezen voor een boilervat bij je hybride Volthera systeem is simpel: Het duurzaam verwarmen van je tapwater. Als je optimaal gebruik wilt maken van je PVT-systeem en zoveel mogelijk wilt besparen op de gasrekening kun je een boilervat laten plaatsen om ook je tapwater op een duurzame manier te verwarmen.

Het is ook mogelijk je PVT-systeem op een later moment uitbreiden met een boilervat. Op deze manier is de eerste investering iets minder groot en kun je de kosten dus verspreiden. Zo heb je nog een extra stap achter de hand om je woning later nog verder te verduurzamen. Als je dit wilt doen is het wel goed om alvast rekening te houden met de ruimte die het boilervat nodig heeft. Zo weet je zeker dat je het boilervat later kunt toevoegen aan jouw PVT-systeem.

Waarom geen boilervat?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om geen boilervat te nemen bij je hybride Volthera systeem. Het boilervat neemt bijvoorbeeld redelijk wat ruimte in beslag in de woning. Bij bestaande woningen kan het voorkomen dat er niet voldoende ruimte beschikbaar is voor het boilervat. Ook kan de vloer niet sterk genoeg zijn om het boilervat te houden. In deze gevallen zijn er aanpassingen nodig aan de woning om een boilervat te kunnen plaatsen en kun je er dus voor kiezen om geen boilervat te nemen.

Een andere reden om niet voor een boilervat te kiezen is de terugverdientijd. Deze is namelijk langer wanneer je een boilervat aanschaft. Dit komt doordat het boilervat enkel zorgt voor het duurzaam verwarmen van tapwater. Het verwarmen van tapwater is slecht verantwoordelijk voor 10% van het gasverbruik in een bestaande woning (die volledig verwarmd wordt met de cv-ketel). Dit is dus maar een kleine besparing op het geheel.

Als je besluit geen boilervat aan te schaffen bij jouw PVT-systeem wordt de warmtepomp enkel ingezet voor het verwarmen van de woning. De cv-ketel blijft in dit geval verantwoordelijk voor het verwarmen van tapwater.