2 december 2019
Femke Walda
op 2 december 2019
Volthera, alles eruit halen wat erin zit met PVT-panelen! Met een Volthera systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar ook het boilervat wordt verwarmd voor het gebruik van warm tapwater.
De collectoren achter de panelen onttrekken namelijk warmte uit het zonnepaneel én de buitenlucht, welke als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp. De warmtepomp zet deze warmte vervolgens om in warmte voor ruimteverwarming en tapwaterverwarming in het boilervat. Het systeem zorgt zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater.
Het dak krijgt nu dus een dubbelfunctie en kan er op zowel de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden. Bovendien hebben VolThera-panelen hetzelfde uiterlijk als normale PV-panelen, er is dus geen verschil te zien op het dak.
Het gaat om een tussenwoning uit het jaar 2018 met drie woonlagen en een plat dak. De woning heeft een woonoppervlak van 140 m2.
Het Volthera systeem wordt altijd in combinatie met een Vaillant warmtepomp geleverd. In dit geval is er een Vaillant geoTHERM 3KW warmtepomp met 300L boilervat en 6 kW elektrische bijverwarmer geplaatst.
In totaal liggen er 22 zonnepanelen op het dak, 16 PVT-panelen en 6 PV-panelen. Om de gelijkstroom uit de panelen om te zetten naar bruikbare wisselstroom is er een 3-fase 7k omvormer (SE7k van SolarEdge) geplaatst.
Door het gebruik van het Volthera systeem bespaart de bewoner op jaarbasis +/- 20 GJ energie op warmte, dit komt overeen met +/- 600 m3 gas. Daarnaast wordt er jaarlijks zo’n 5700 kWh elektriciteit opgewekt door de zonnepanelen.
De bewoner heeft voor Volthera gekozen, omdat stadsverwarming erg duur is en ook de duurzaamheid ervan nog al eens ter discussie staat. De oorsprong van het snoeihout dat verbrand wordt, is niet altijd bekend en als er echt veel warmtevraag is, kan er zelfs met gasketels bijgestookt worden.
Vooraf aan het project is er goed overlegd met de loodgieter over hoe de warmtepomp aangesloten moet worden op de bestaande installatie. De stadsverwarming komt namelijk binnen in de meterkast, terwijl de warmtepomp op zolder hangt. Hier zijn minimale aanpassingen voor uitgevoerd. De installatie heeft in totaal zo’n 3 dagen geduurd. Het systeem staat nu netjes in een hoek van de zolder, er is dan ook geen hinder van. Het systeem draait sinds begin juli en de bewoner is zeer te spreken over het systeem. Naast het verwarmen van het tapwater wordt tijdens de koudere dagen het huis, door middel van vloerverwarming, verwarmd met behulp van de warmtepomp. De woonkamer is continu 21-22 graden, zonder dat de elektrische verwarmer mee hoeft te helpen.
De aansluiting op de stadverwarming zal binnenkort verwijderd worden, zodat hiervoor geen jaarlijkse kosten meer betaald hoeven te worden.