Image

23 juni 2021

Rendement, COP en SCOP, wat betekent het precies?

Author

Femke Walda

op 23 juni 2021

COP

COP betekent letterlijk ‘Coëfficiënt of performance’ maar word ook wel het prestatie coëfficiënt genoemd. De COP wordt gebruikt om het rendement van je warmtepomp aan te geven. Het geeft aan hoeveel thermische energie je terugkrijgt voor elke Kilo Watt elektriciteit die het apparaat verbruikt. Heeft een warmtepomp een COP van 4? Dan haalt hij 4 keer zoveel thermische energie uit de warmtepomp als dat er aan elektriciteit ingestopt wordt. Hoe hoger de COP, hoe beter het rendement van jouw warmtepomp is!

SCOP

Naast de COP bestaat ook de SCOP. Dit betekent letterlijk ‘Seasonal Coëfficiënt of performance’. Seasonal geeft aan dat er hierbij rekening wordt gehouden met de verschillende seizoenen in een jaar. Een PVT-systeem haalt zijn energie uit de buitenlucht en het paneel, deze temperatuur wisselt iedere dag en dit heeft invloed op de prestatie van de warmtepomp. Daarom wordt er bij het bepalen van de SCOP rekening gehouden met deze temperatuur verschillen. De SCOP is het gemiddelde rendement van een warmtepomp gemeten over een heel jaar. Alle seizoenen zijn hierin dus meegenomen. In de winter kan de warmtepomp bijvoorbeeld een COP hebben van 3,4 en in de zomer een COP van 7. Gemiddeld over het gehele jaar gezien kom je dan uit op een SCOP of gemiddeld rendement van 4.

Je kunt de SCOP gebruiken om het rendement van verschillende systemen met elkaar te vergelijken. Een systeem met een hogere SCOP waarde heeft dus een beter rendement dan een systeem met een lagere waarde.

Hoe zit dit bij het PVT-systeem?

Het rendement van een PVT-systeem wordt dus gemeten aan de hand van de SCOP. Dit komt omdat de buitentemperatuur invloed heeft op het rendement van het systeem. De SCOP van het Volthera PVT-systeem hangt af van het type warmtepomp die wordt toegepast:

  • De 3kW geoTHERM warmtepomp van Vaillant heeft een SCOP van 4,7.
  • De 5kW flexoTHERM warmtepomp van Vaillant heeft een SCOP van 5.

Met de 3kW warmtepomp van Volthera haal je dus 4,7 keer zoveel thermische energie uit elke kilowatt die je in de warmtepomp stopt! Wil je meer weten over de COP van het Volthera PVT-systeem in de verschillende seizoenen? Bekijk in onze datasheet hoe het PVT-systeem presteert bij verschillende temperaturen. Klik hier voor de datasheet.