Image

18 maart 2020

Ontdek de voordelen van SolarEdge

Author

Vivien Augustinus

op 18 maart 2020

SolarEdge

SolarEdge is wereldmarktleider op het gebied van smart energy technologie. Ze zijn dan ook niet alleen een fabrikant van omvormers en optimizers, maar ook van bijvoorbeeld smart energy producten en autoladers. In dit blog gaan we het echter enkel over de omvormers en optimizers hebben. Maar welke eigenschappen hebben deze producten?

Omvormer   SolarEdge omvormer

In grote lijnen zorgt een omvormer voor het omzetten van zonne-energie in bruikbare elektriciteit waardoor jij je apparaten in je woning kan inschakelen. De omvormers van SolarEdge gaan echter iets verder. SolarEdge heeft namelijk een intelligente omvormeroplossing bedacht die de manier waarop energie in PV-systemen wordt geproduceerd en beheerd heeft veranderd. De DC-geoptimaliseerde omvormeroplossing maximaliseert namelijk energieopwekking terwijl de kosten hiervan worden verlaagd.

Power optimizer

Daarnaast wordt achter elk PV(T)-paneel een optimizer geplaatst. In het kort gezegd zorgt deze ervoor dat het zonnepaneel intelligenter wordt, waardoor er tot wel 25% meer energieopbrengst gegenereerd kan worden.Power Optimizer P300

Met een power optimizer produceert elk paneel altijd het maximaal vermogen en wordt mismatch voorkomen. Dit houdt in dat als er bijvoorbeeld bladval, vogelpoep, sneeuw, schaduw of vervuiling op een zonnepaneel aanwezig is, dat het niet gelijk de opbrengst voor gehele installatie beïnvloed maar enkel dat ene zonnepaneel.

Dit zijn natuurlijk mooie voordelen, maar wat brengen deze apparaten jou nog meer en wat is nou die veiligheid van de producten van SolarEdge?

Opschaalbaar

Heb je ervoor gekozen om je woning te verduurzamen met bijvoorbeeld 8 PVT-panelen, maar wil je dit in de toekomst graag opschalen? Met SolarEdge is mogelijk om het systeem uit te breiden zonder daar aanpassingen voor te hoeven verrichten. Daarnaast is er de mogelijkheid om nieuwe power optimizers en panelen te combineren met oudere modellen.

Ontwerpflexibiliteit

Met de producten van SolarEdge heb je een grotere ontwerpflexibiliteit bijvoorbeeld zonnepanelen op verschillende dakvlakken en het dakoppervlak kan beter benut worden.

Monitoren

Tegenwoordig willen we graag alles monitoren. Zo ook de opbrengst van de panelen. Dit is met de app van SolarEdge mogelijk. Daarnaast krijg je ook een automatisch signaal bij systeemproblemen, waardoor hier op tijd op ingespeeld kan worden. Wel zo veilig!

Vlamboogdetectie

De meeste omvormers van SolarEdge beschikken over vlamboogdetectie. Wanneer je schade hebt aan connectoren of kabels, kan dit leiden tot een elektrische vlamboog. Een elektrische vlamboog is een continue ontlading van hoge energie als gevolg van stroom die door een niet-geleidend medium gaat, zoals lucht. Dit kan vervolgens een brand veroorzaken, omdat vlambogen warmte genereren. Daarnaast kunnen vlambogen de installatie onder stroom zetten. Hierdoor kan er spanning op het montagesysteem komen te staan, wat leidt tot elektrische schokken voor iedereen die in contact komt met het systeem.

Een vlamboog ontstaat door de volgende oorzaken:

  • Connectoren en/ of kabels zijn beschadigd of verkeerd verbonden
  • Connectoren en/of kabels verslijten bij oudere PV-systemen. Het risico van vlambogen neemt hierdoor toe
  • Wanneer dieren aan kabels knagen

De omvormers van SolarEdge beschikken over een ingebouwde bescherming die de gevolgen van sommige vlambogen elimineren.

SafeDC

SolarEdge heeft de omvormers, om de DC-spanning te verlagen naar een veilig niveau, zo ontworpen dat de veiligheidsmodus automatisch ingeschakeld wordt wanneer AC is uitgeschakeld. Deze ingebouwde SafeDC functie zorgt ervoor dat de uitgangsspanning van elk paneel wordt verminderd tot een aanraakveilige 1V in het geval van installatie, onderhoud of noodgeval en bij brand.

Veilig voor de installateur

Met SolarEdge is het voor de installateur mogelijk om veilig op het dak te werken, er is namelijk een veilige spanning.

Zo zie je, het is niet alleen voor jou veilig, maar ook voor de installateur. Wel zo fijn als iemand op jouw dak je woning aan het verduurzamen is.

Zoals je leest heeft SolarEdge keuzes gemaakt om de producten veiliger te maken. Wil je hier nog graag meer over weten? Neem dan contact met ons op via +31 (0) 497 783 058 of stuur een e-mail naar volthera@alius.nl