Image

21 september 2021

Niels Kleer: een stap in de goede richting

Author

Femke Walda

op 21 september 2021

Waar ben je begonnen?

Niels: “In 2000 ben ik vertrokken naar Brazilië om daar een internationale carrière op te bouwen in de hoogspanningsisolatoren industrie. Ik woonde hier samen met mijn vrouw en was werkzaam in de branche voor hoogspanningsisolatoren, een onderdeel van de hoogspanningsmasten die je overal ziet. In 2008 kwam de tijd om een volgende stap te zetten en wellicht ook een terugkeer naar Nederland. Ik keek toen nog vooral naar functies in dezelfde branche (materialen voor elektriciteitsnetwerken) maar dacht tegelijkertijd: er moet toch meer zijn dan dit? Zodoende ben ik in aanraking gekomen met zonne-energie en heb mezelf daar in anderhalf jaar tijd in verdiept middels zelfstudie.”

“Ik woonde nog steeds in het zonovergoten Brazilië en kon me niet voorstellen dat ze in Brazilië niet meer met zonne-energie zouden gaan doen. Het zou echt een uitkomst zijn in een land als dit. Inmiddels had ik de overstap gemaakt naar een Spaanse producent van zonnepanelen en ontwikkelaar van grote zonneparken. Samen met andere zonne-energie gerelateerde bedrijven en andere belanghebbenden zijn we gestart met het opzetten van de netwerk gekoppelde markt voor zonne-energie in Brazilië. Mede dankzij het opzetten van een branchevereniging is in rap tempo regelgeving gecreëerd voor saldering zodat zonne-energie voor de Braziliaanse woningeigenaar aantrekkelijk en mogelijk werd. Maatschappelijk zinvol bezig zijn kreeg hierdoor voor mij een hele diepe betekenis.”.

“Na meer dan 7 jaar met veel voldoening en succes in de zonne-energie gewerkt te hebben zijn we in 2016 naar Nederland teruggekeerd.”

Hoe kwam je bij Volthera?

“De eerste keer dat ik bij Alius kwam, het moederbedrijf van Volthera, merkte ik dat mijn persoonlijke motivatie om actief te willen zijn in de hernieuwbare energieopwekking goed overeenkwam met de visie van Alius.”

“Bij mijn eerste gesprek kwam ik binnen in de showroom en zag ik voor de eerste keer het PVT-paneel. Ik dacht meteen: dit is de volgende stap voor zonne-energie!”

“De PVT-collector bestond al toen ik bij Alius begon. Onze focus lag nog op maatwerk projecten toen vanuit de politiek duidelijk werd dat warmtepompen en gasloos bouwen onontkoombaar zouden worden. Hierdoor werd de markt voor het PVT-systeem steeds interessanter. We zijn het product gaan standaardiseren om het toegankelijker te maken voor de consument. Zo ontstond het Volthera systeem zoals we het nu kennen: één naadloos op elkaar afgestemd totaalpakket waarmee je stroom én warmte opwekt.”

“De alternatieven voor het PVT-systeem, zoals een lucht/water warmtepomp of bodemwarmtepomp, zijn toch gewoon een stuk minder mooi. Deze systemen hebben veel meer impact op de omgeving. Het Volthera systeem heeft een stille en onzichtbare bron voor de warmtepomp. Voor mij is Volthera echt een ideale oplossing en dat komt natuurlijk een beetje over als: “wij van WC-eend verkopen WC-eend”, maar ik spreek echt uit eigen ervaring. Ik heb het Volthera systeem, volledig elektrisch, nu al jaren in mijn woning en ben er eigenlijk alleen maar enthousiaster door geworden.”

“Als je eenmaal zo’n systeem hebt, word je meteen ambassadeur. Dat is mijn ervaring.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Ik denk echt dat PVT dé toekomst is voor zonne-energie. Een duurzaam systeem voor elektriciteit en warmte zonder de omgeving te verstoren. Een betrouwbaar systeem dat bijdraagt aan het comfort van de woning.”

“Het PVT-systeem is natuurlijk een super mooie, duurzame oplossing. Echt een stap in de goede richting, maar het kan altijd beter én duurzamer. Want niet alleen de energietransitie is belangrijk voor een betere toekomst, de gehele samenleving moet in alle opzichte duurzamer. Alleen zo kunnen we een wereld realiseren die schoner en sterker is.”