20 mei 2021
Femke Walda
op 20 mei 2021
Met het PVT-systeem voorzie je jouw woning op een duurzame manier van warmte en elektriciteit. Het PVT-systeem bestaat uit PVT-panelen, een warmtepomp, een omvormer, en wanneer gewenst een boilervat en extra zonnepanelen. Het PVT-paneel van Volthera dient als bron voor de warmtepomp, maar wekt daarnaast ook elektriciteit op. Het PVT-paneel is namelijk een zonnepaneel en thermische collector in één. Je kunt het PVT-systeem toepassen als hybride- of all-electric oplossing. Met all-electric is het mogelijk om volledig van het gas af te gaan. Echter moet je woning dan wel aan een paar eisen voldoen. Welke eisen dit zijn lees je in deze blog: Aan welke eisen moet jouw woning voldoen voor een PVT-systeem? Bij een hybridesysteem werkt de warmtepomp samen met de CV-ketel om je woning en tapwater te verwarmen. Met een hybridesysteem kun je al flink besparen op de elektriciteit- én gasrekening. Door de besparing op gas is dit al een stuk beter voor het milieu.
In hete zomers gaat overal de airco aan om het binnen een beetje koel te krijgen. Maar wist je dat een airco de ruimte ook van warme lucht kan voorzien? In de winter kun je een airco dus ook inzetten als bijverwarming. Een airconditioner is een elektrisch apparaat en bestaat vaak uit een splitsysteem: één buitenunit die verbonden is met een of meerdere binnen units. Je kunt dus in meerdere ruimtes gebruik maken van airconditioning om te koelen of als bijverwarming. Een groot nadeel van een airco is dat de buitenunit zichtbaar is en geluid maakt als de airco aanstaat. De buitenunit wordt vaak geplaatst aan de gevel op of het plat dak van bijvoorbeeld de garage. De binnen units worden in de woning aan de muur tegen het plafond geplaatst.
Je kunt het PVT-systeem en airconditioning goed met elkaar combineren. Dit komt omdat het PVT-systeem niet alleen warmte, maar ook elektriciteit opwekt! Zo ben je er zeker van dat je de elektriciteit die de airco verbruikt ook duurzaam wordt opgewekt. Met deze combinatie voorzie je jouw woning op een duurzame manier van warmte én elektriciteit en behoud je de mogelijkheid om een ruimte gedurende de hele dag snel te kunnen verwarmen of koelen wanneer dit nodig is.
Wil je geen extra systeem aanschaffen en toch je woning koel houden? Met het PVT-systeem heb je ook de mogelijkheid om je woning te koelen. Dit kan door middel van actieve- of passieve koeling. Welke vorm van koelen je kunt toepassen is afhankelijk van het type warmtepomp. Wil je meer weten? Lees je hoe het koelen met een PVT-systeem precies werkt en welke vormen van koelen er zijn in onze blog: Koelen of verkoelen met een PVT-systeem.