Image

26 februari 2020

Duurzaam wonen tips

Author

Vivien Augustinus

op 26 februari 2020

Ga slim om met energie

Door slim om te gaan met je energie kan je al redelijk wat besparen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je apparatuur echt uit te zetten. Zet je je apparatuur op stand-by, dan wordt er toch nog meer energie verbruikt dan je denkt.

Heb je de verwarming aanstaan in huis, maar is het toch nog koud? Dan kan het zijn dat je last hebt van tocht. Ben je erachter gekomen dat het onder je deur vandaan komt? Plaats dan een tochtstrippen langs deuren. Dit zijn al twee kleine stappen om duurzamer te wonen. 

Droog de was niet 100%

Als de was nog gestreken moet worden hoeft deze niet 100% droog te zijn. Licht vochtige textiel maakt het strijken zelfs eenvoudiger.Closeup of woman ironing clothes on ironing board

Oplader uit het stopcontact

Laad je je telefoon ook altijd op gedurende de nacht? Of hangt de oplader van je telefoon altijd standaard in een vast stopcontact? Op het moment dat je telefoon is opgeladen en je de telefoon met lader nog in het stopcontact laat hangen kost dit energie. Laad je telefoon dus voor bedtijd op laat ’s avonds je telefoon uit de lader. Zorg ook dat de lader gedurende de dag uit het stopcontact is. Anders verbruik je onnodig energie.

Uiteraard geldt dit niet alleen voor de oplader van je telefoon, maar ook voor je scheerapparaat, elektrische tandenborstel etc.

Tip: maak gebruik van een stekkerdoos. Met een stekkerdoos kan je met één knop alle apparaten echt afsluiten en voorkom je daarmee onnodig stroomverbruik.

Schakel het licht uit

Een oude maar gouden tip. Schakel het licht uit op overbodige plaatsen of wanneer je je niet in de ruimte bevindt. Ben je niet thuis en wil je wel graag buitenlicht aan hebben? Denk dan eens aan verlichting met een beweging sensor.

Vervang daarnaast al je oude gloei- en halogeenlampen voor duurzame LED verlichting. 

Koop tweedehands

Het gebeurt al steeds vaker, maar koop eens tweedehands. Met tweedehands haal je iets unieks in huis én boek je milieuwinst. Meer hergebruik is minder nieuw: het scheelt grondstoffen, energie, water en afval.Woman choosing clothes at flea market

Scheid je afval

Bij veel producten die we consumeren wordt een plastic verpakken gebruikt. Ga je weer boodschappen doen? Probeer er dan op te letten dat je producten aanschaft met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar let er dan wel altijd op dat je de producten op de juiste manier scheidt. Hierdoor kan het efficiënt verwerkt worden. En neem natuurlijk altijd een eigen boodschappen tas mee!

Verplaats je bank

Het voelt misschien wel goed om je bank voor de radiator te laten staan, maar hij absorbeert de warmte die je woning zou moeten opwarmen. Door je bank van de radiator weg te halen, kan de warme lucht vrij circuleren. Hetzelfde geldt ook voor je gordijnen en drogende kleren: hou ze weg van de radiator zodat je het meeste uit je warmtebron kan halen.