Image

11 augustus 2020

De buitenunit, wat is het en hoe werkt dit systeem?

Author

Vivien Augustinus

op 11 augustus 2020

Wanneer we nadenken over het verduurzamen van onze woningen, komt vaak de term “buitenunit” ter sprake. Maar wat is nu eigenlijk een buitenunit en hoe draagt dit bij aan het functioneren van een systeem? In deze blog nemen we je mee op een verhelderende reis door de wereld van buitenunits.

Wat is een buitenunit?

We benoemen vaak de buitenunit als we het hebben over een warmtepomp. Maar eigenlijk hebben we het dan over een lucht/water warmtepomp. Een buitenunit is slechts een deel van het systeem. Een splitsysteem, een variant van de lucht/water warmtepomp, heeft altijd en buiten- en een binnendeel. Dit type warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht middels een ventilator die lucht door de verdamper laat stromen. De buitenunit wordt vaak aan de gevel of in de tuin geplaatst. In de buitenunit bevindt zich een grote ventilator en deze zuigt buitenlucht door de unit. Op deze manier wordt daar energie uit onttrokken.

De werking van een warmtepomp

Zoals je leest is de buitenunit onderdeel van een splitsysteem, een variant van de lucht/water warmtepomp. Maar wat is een warmtepomp precies?

Een warmtepomp is een apparaat dat samen met of in plaats van de cv-ketel werkt. De warmtepomp zorgt ervoor dat jouw woning voorzien is van warm tapwater en verwarming. Dit doet het apparaat op een duurzame manier.

De energie wordt namelijk voor een groot deel uit een van de volgende drie bronnen onttrokken:

  • Aarde = bodembron
  • Buitenlucht = buitenunit
  • Buitenlucht + zon = PVT-systeem

De voordelen van een buitenunit

Het voordeel van deze warmtepomp is dat het relatief gemakkelijk te installeren is. Daarnaast is dit het type warmtepomp dat de laagste investering bedraagt.

De nadelen van een buitenunit

Deze warmtepomp staat algemeen bekend dat ze meer geluid produceren dan de alternatieven. Ook moet je er rekening mee houden dat de unit in veel gevallen aan de gevel komt te hangen en dus zichtbaar zal zijn.

Alternatieven

Zoals je al eerder hebt gelezen, zijn er nog twee alternatieven als bron voor de warmtepomp naar de buitenunit, namelijk de bodembron en het PVT-systeem. Wil je meer weten over de bodembron? Lees dan eens de blog ‘zijn er ook warmtepompen zonder buitenunit’.

Als laatste hebben we het PVT-systeem. Dit systeem bestaat uit verschillende componenten zoals o.a. PVT-panelen, boilervat, warmtepomp en omvormer. De PVT-panelen zien er hetzelfde uit als PV-panelen. Het verschil is dat je met het Volthera PVT-paneel zowel elektrische als thermische energie (warmte) op kan wekken. Volthera is namelijk een zonnepaneel en zonnecollector in één (hybride). De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken namelijk energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht, welke als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp. Wil je hier meer over weten? In ons E-book ‘van het gas af’ leggen wij alles uit over dit systeem.