Image

19 juni 2019

Brandveiligheid

Author

Femke Walda

op 19 juni 2019

De laatste weken heeft u het regelmatig voorbij zien komen op het nieuws, brand bij zonnepanelen. Uit verricht onderzoek is gebleken dat het grootste aantal van de branden ontstaat bij indaksystemen met veelal als oorzaak ‘slecht aangesloten connectoren’.

Vanwege deze berichtgeving ontstaat er bij veel huiseigenaren twijfel om zonnepanelen te installeren en met name indak-systemen. Onterecht, want de indak-systemen waarbij deze branden ontstaan beschikken vaak niet over het juiste materiaal onder de panelen. Wanneer je bij het Volthera concept kiest voor een indak-systeem wordt er gebruik gemaakt van het AEsthetica montagesysteem. Dit indak montagesysteem maakt gebruik van brandwerende stalen damwandplaten die beschikken over een brandklasse A2, deze zijn praktisch onbrandbaar. Omdat de damwand platen over een dal beschikken, worden de panelen aan de onderkant geventileerd. Tevens maakt het Volthera concept gebruik van het merk SolarEdge voor de omvormer en optimizers. Dit systeem biedt veiligheidsoplossing tegen elektrocutie en brandgevaar, daarnaast is het systeem uitgerust met een vlamboog detectie.

Wist je trouwens dat het AEsthetica indaksysteem recent ook de waterdichtheidstest bij de TüV Rheinland met vlag en wimpel heeft doorstaan? Het systeem is dus “TüV geprüft” en zowel waterdicht als brandveilig.

Tot slot, om Volthera te installeren volgt de installateur voorafgaand een training waar aandacht wordt besteed aan alle facetten die noodzakelijk zijn om het systeem veilig en kundig te installeren.

Bron:

(1) SolarMagazine, Rapport TNO over branden met zonnepanelen openbaar: connectoren de oorzaak, indaksystemen het vaakst getroffen, via www.solarmagazine.nl