17 september 2020

Een energielabel aanvragen voor woningen 20x duurder in 2021

Author

Femke Walda

op 17 september 2020

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Wanneer je een woning wilt verkopen of verhuren is moet je een definitief energielabel laten registreren. Het energielabel geeft een eerste indruk van de energiezuinigheid van een woning en geeft inzicht in enkele woningkenmerken zoals het woningtype, verwarming, isolatie en beglazing. Ook maakt het energielabel duidelijk welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn. Denk hierbij aan zonnepanelen of spouwmuurisolatie. Ben je van plan je woning te verkopen of te verhuren? Dan zul je een energielabel moeten laten registreren. 

Wat gaat het aanvragen van een energielabel kosten?

Vanaf 1 januari 2021 wordt het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervangen door een uitgebreid energielabel. Dit uitgebreid energielabel kost straks tussen de €100,- en €200,- euro. Dat is een flink bedrag in vergelijking met het ‘tientje’ wat je op dit moment betaalt voor een energielabel.

Het grootste verschil zit het hem in de manier waarop de woning wordt beoordeeld. In plaats van het invullen van een online aanvraag moet je vanaf 1 januari 2021 een afspraak maken met een energieadviseur. Deze komt bij je thuis langs om de woning te beoordelen. Dit doet hij op basis van enkele woningkenmerken zoals de afmetingen, aanwezige isolatie en de aanwezige installaties, zoals een cv-ketel en zonnepanelen. Met deze informatie kan de energieadviseur berekenen hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en het koelen van de woning. Op deze manier wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.

Wat kun je nu doen?

Gelukkig kun je tot het eind van dit jaar nog steeds het huidige, vereenvoudigde energielabel aanvragen via de website Energielabel voor woningen. Het energielabel blijft namelijk nog 10 jaar geldig. Dus wanneer je overweegt om je woning in de komende 10 jaar te verkopen is het verstandig om nu het “goedkopere” energielabel aanvragen. Op deze manier ben je voorbereid op de toekomst!

Alle veranderingen op een rijtje:

Om je verder te helpen hebben we alle veranderingen nog even op een rijtje gezet:

  • Vanaf 1 januari 2021 wordt het vereenvoudigd energielabel (VEL) vervangen door een uitgebreid energielabel 
  • Tot 1 januari 2021 kun je gemakkelijk online een energielabel aanvragen. Na deze datum maak je een afspraak met een energieadviseur die bij je langskomt om de woning te beoordelen.
  • De prijs van het uitgebreide en vernieuwde energielabel ligt tussen de €100,- en €200,- euro. Dit hangt af van het woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die de energieadviseur nodig heeft. 
  • Zowel het vereenvoudigd energielabel als het uitgebreid energielabel blijft 10 jaar geldig.